В миналото обикновено мюсюлманските поклонници са ходили пеша до свещения град Мека. Сега обаче могат да се придвижат с високоскоростен влак. Влаковете пътуват през горещите пустини на Саудитска Арабия, достигайки скорости до 300 км/ч.

Влаковете са сред 10-те най-бързи в света. Те обаче са само началото на бъдещата железопътна мрежа в кралството, в която страната инвестира милиарди за инфраструктура за стимулиране на туризма, разказва CNN.

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

Историята на "най-известния влак в света" и къде може да се повозите с него?

С него са пътували звезди като Монро и Уолт Дисни

Въпреки че само мюсюлмани могат да посещават Мека, всички пътници могат да се насладят на тези нови високоскоростни влакове по жп линията Haramain, която е дълга 450 км и се простира по протежение на част от саудитското крайбрежие на Червено море.

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Високоскоростен влак ще пътува между Париж и Берлин от 2024-а

Това планират Франция и Германия

Икономичен билет между Джеда Ал-Сюлейманях и Икономическия град на крал Абдула ( KAEC) струва около 15,30 долара, докато място в бизнес класа е около $26. Покупката става чрез приложение, което приема Apple Pay и други опции за дигитален портфейл. Могат да се изберат и места във влака.

Бизнес класата предлага повече предимства. Дори при кратко пътуване като това от Джеда до KAEC, на пътниците в бизнес класа се сервира храна - хумус, пита хляб, мъфин с шоколадови парченца, кроасан и избор между ябълков сок и вода. Има и малки телевизори на облегалките на седалките.

Снимка 612512

Източник: iStock

В икономична класа седалките са в конфигурация две по две. Половината от тях са обърнати напред и половината в обратна посока на движението. При бизнес класата седалките са подредени с две от едната страна на пътеката и единични седалки от другата.

Любопитен факт е, че от 2023 година вече има и жени машинисти по линията. През януари 2023 г. първият випуск от 32 жени завърши едногодишна програма за обучение в Saudi Railway Polytechnic, с лицензи за управление на високоскоростни влакове по мрежата Haramain. През 2018 г., когато жп беше открита, жените в кралството току-що бяха започнали да имат право да изкарват книжки за шофиране на автомобили.

Изглежда, че линията Haramain е само началото на жп развитието в Саудитска Арабия. През януари 2022 г. министърът на инвестициите на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих обяви планове за изграждане на 8000 километра железопътна линия в цялата страна.

Най-бързият в света водороден влак потегля в Китай

Най-бързият в света водороден влак потегля. Ето къде

Той развива скорост от 160 км/ч