Авиокомпаниите вдигат цените си, за да регистрират пътен багаж - отново. Колко ще ви струва обаче зависи от това кога ще платите за услугата, съобщава CNBC. Към момента най-засегнати са пътуващите в САЩ, но скоро това ще стане бъде на всички световни летища.

United Airlines, American Airlines и JetBlue са сред превозвачите, които са повишили цената за регистриране на багажа тази година. Всяка от тях таксува клиентите повече, ако регистрират багажа си на летището или близо до заминаването си, в сравнение с плащането за регистрация на багаж онлайн предварително.

Снимка 650486

Източник: iStock

Превозвачите насърчават клиентите да плащат, за да проверят багажа си преди полета си - подход, който според авиокомпаниите ще освободи служители в зоните за чекиране и ще отведе пътниците по-бързо до изходите.

Кои са авиокомпаниите с най-малко закъснения през 2023 г.

Кои са авиокомпаниите с най-малко закъснения през 2023 г.

В Европа начело е нискотарифен превозвач

American Airlines повиши таксите за чекиран багаж за първи път от повече от пет години и прие двустепенната стратегия, която United, JetBlue и няколко бюджетни авиокомпании вече имат.

Клиентите на American Airlines, пътуващи с автобус, ще плащат 35 долара за регистрация на първа чанта за вътрешни полети, ако услугата е резервирана онлайн предварително, или 40 долара, ако закупят опцията на летището. Преди това American Airlines таксуваше 30 долара и за двете услуги.

Разбира се, има и изключения. Клиенти, които имат определени кредитни карти на авиокомпания или други възнаграждения, пътуват в класа от най-високо ниво или имат статут на елитен постоянен пътник, като цяло могат да регистрират поне една чанта безплатно на вътрешни или кратки международни полети.

Различните нива на такси са подход, който нискотарифните авиокомпании използват отдавна. Явно обаче това ще стане правило и за останалите. Авиокомпаниите твърдят, че по-високите разходи за труд и гориво не им оставят друг избор, освен да да повишават таксите за багаж.

Европа иска да забрани на авиокомпаниите да начисляват такси за ръчен багаж

Европа иска да забрани на авиокомпаниите да начисляват такси за ръчен багаж

Брюксел се опитва да премахне начисленията още от 2014-а година