За разлика от много други сектори, които пострадаха през 2020 г., ИТ секторът е във възходяща посока. Според проучване на агенцията Out2Bound 56% от анкетираните компании в сектора посочват, че са увеличили приходите си през изминалата година, а от друга страна 58% казват, че не са ги намалили. Това заяви Теофил Шиков от Out2Bound в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"ИТ е секторът, без който вече никой не може. Всяка една индустрия, която иска да бъде в крак с времето, всяка една компания, която по същия начин трябва да гледа и да се развива в бъдещето, не може без технологиите - те вече са навсякъде и са движеща сила", заяви той.

По думите му все повече продуктови български компании започват да навлизат на пазара и да се развиват в интересни посоки.

"Пазарът вече не е само аутсорсинг. 38% от анкетираните в проучването са представители на продуктови компании, което значи в България вече се произвеждат софтуерни продукти с голяма добавена стойност", заяви той.

Според Здравко Здравков от Out2Bound тези продукти най-често се продават в Западна Европа и Америка, но все повече се вижда, че има продуктови компании, които търсят пазари в цял свят. Малка част от компаниите се фокусират върху Великобритания като единствен външен пазар, който обслужват.

"Очакванията на компаниите за тази и следващата година са да растат и да повишат броя на клиентите, както и да наемат все повече хора", каза Здравков.

По думите му сред рисковете, пред които може да бъде изправен бизнеса, са изчезването на физическите срещи и конференции. "Имаше бизнеси, които разчитаха на тях и един от рисковете към тях е да се адаптират към новата реалност за намиране на клиенти", заяви още експертът.

"През последните 15 години секторът сам търси своите клиенти и продължава да изпълнява същата стратегия. Държавата също може да помогне чрез подпомагане на технологични компании, участие на различни събития, свързване с потенциални контакти и т.н.", заяви Шиков.

Как може да се влезе в ИТ бизнеса?

Според Здравко първо трябва да сме наясно кой има нужда от продукта или услугата, която ще предлагаме. "Има и много академии, които помагат в първите стъпки в предприемачеството и технологични и търговски умения и е добре да се възползваме от тях", каза той.

Въпреки сътресенията в икономически план секторът е в добро състояние

"2021 година започва с оптимизъм сред широката група технологични компании в България. Това, което очакват да продължат да правят това, което правят по възможно най-добрия начин, да създават продукти и услуги с добавена стойност и да намерят правилните хора, които да изпълняват желанията на бъдещите клиенти. Прогнозите за сектора са добри на база на проучването", заяви Шиков.

Секторът след 5-10 години

Според Шиков, ако се запазят тенденциите за растеж в момента, който е между 10-12% на годишна база и запази световните трендове (изкуствен интелект и т.н.) прогнозата е, че българският технологичен сектор ще се развие в тези посоки. "Основното нещо, което ще се затвърди е създаването на продукти с висока добавена стойност, които са произведени в България, които ще се продават в цял свят".