Миналата седмица се заговори за използване на зелен сертификат в трудовите отношения. Новата заповед, която е в сила от 21-ви октомври, предвижда, че се преустановяват определени дейности, като в търговски обекти и тук идва изключение, освен ако не се представят зелени сертификати от всички работници. Тук възниква големият проблем от трудово правна гледна точка и от гледна точка на защита на личните данни, дали и до колко работодателя може да обработва правомерно информация за ваксинационния статус на служителите. Това коментира доц. д-р. Андрей Александров, който е юрист и експерт по трудово право в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

По думите му са противоречиви новите указания в заповедта на министъра на здравеопазването и малко по-ранни указания, които бяха издадени от Комисията за защита на личните данни.

"В началото на октомври Комисията публикува становище за обработването на данни за ваксинационния статус и в него е посочено, че работодателите могат да обработват такива данни, ако лицето го предостави доброволно, т.е. трябва да има съгласие", казва Александров.

"Практиката познава много примери за уволнение от работа, заради липса на сертификати. Със сигурност не би било законосъобразно подобно уволнение, защото изборът за ваксиниране е на лицето и до този момент нямаме задължителна ваксинация. Това не може да се третира като дисциплинарно нарушение и това ще повлече лавина от спорове, заради неяснотата в нормативната уредба, заради неясните правомощия на работодателите, до колко могат да обработват такива данни", коментира още експертът.

Според него вероятно работодателите ще подходят с различни действия, спрямо такива служители, които отказват да предоставят сертификат. Може би ще работи от вкъщи, ако това го позволява. В този случай обаче се поставя въпроса как ще бъде оформено това отсъствие и ще се дължи ли възнаграждение за този период или не.

"Съществуват много норми, правни основания, които могат да се посочат и приведат в полза и на двете страни, което без съмнение ще предизвика спорове занапред", смята той.

Електронна трудова книжка

За електронна трудова книжка се заговори още от години. Напоследък започва да става все по-актуална във връзка с дистанционната работа.

"Обработването на е-документи става по-бързо, по-сигурно е и има редица предимства и поради тази причина отново се заговори за това. Преди няколко години имаше проектна наредба за трудовата книжка и тогава в обществените дискусии се постави въпроса, че този дикумент трябва да се дигитализира, а не просто да се смени като формат, защото това, което се предлагаше в тази наредба е да се променят графите на трудовата книжка, формата и цвета на кориците, което очевидно не решава проблема с дигитализирането. Не се стигна до приемането на наредбата", заяви той.

Според Александров сега ще има по-голям отзвук, защото е назрял моментът за това.