България не може вече диктува пазара си на електроенергията, след като е свързана с ЕС. В Румъния, Холандия, Португалия например има много офшорни вятърни централи, които създават условия, когато има вятър, за ниски цени на електрическата енергия, дори отрицателни. Сега обаче не е така и въздушните маси не са с такъв интензитет. Това повиши цените на север и на запад. България е нетен износител на електрическа енергия за региона. В региона въглищните централи на съседните ни не работят с пълен капацитет. Те намалиха персонала си. Това заяви Валентин Николов, член на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг, в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR.

"Очаква се до края на годината ТЕЦ 2 в Маришкия басейн да излезе на печалба, защото той натрупа много голяма загуба в началото на година, която ще се компенсира", заяви той.

Можем ли без въглищни централи?

По думите на Николов засега това в България не е възможно и трябва да работят възможно най-дълго. "Някои централи вече имат планове за модернизация, които включват парогазови инвестиции. Някои от тях ще минат само към газови", заяви той.

Възобновяемите източници на БЕХ са съсредоточени в националната електрическа компания, а там са водните ни централи, най-големите, с които разполагаме.

"Най-големите инвестиции трябва да са в базови мощности - това са ядрените централи. Има според дали да бъде в АЕЦ Козлодуй или в Белене. Според проучванията ни ако у нас до 2030 година спирането на дизеловите двигатели в факт и вносът на електрически стане масов, при 2 милиона електрически двигатели, един блок ще отиде само за зареждането им. За 2050 година се очаква да бъдат 3 милиона електрически автомобили и това ще е за два блока", заяви той.

"Освен обективните фактори за повишаване на цената на електроенергията, голяма заслуга имат и банките, най-вече ЕЦБ, която наля голям ресурс в тях. Добър вариант за това хедж фондовете, които инвестират е електрическа енергия и от друга страната се получава и хеджиране на електрическа енергия", коментира той.

По думите му най-добрият случай за компенсация на високата цена на електрическата енергия е задължение на обществото.

"Тази компонента беше създадена 2005 година от нас, за да може да компенсира американските централи или дългосрочните договори, където влизат и възобновяемите източници, за да постигнем 16% потребление на възобновяеми източници. Цената няма нужда от компенсация вече, тя е много по-висока и задължение към обществото ще бъде отрицателно", заяви той.

По думите на експерта от ДДС и от акцизи се получават големи приходи в могат хазната, които могат да отидат за компенсация на бизнеса, заради високите цени на тока.