Предлагаме ви правилата на най-богатия бизнесмен в историята на света - американският предприемач от края на 19-ти и началото на 20-ти век, Джон Рокфелер. Той създава и развива по-модерен начин и с изключителни мащаби петролен бизнес. Неговата компания Стандарт ойл, създадена през 1870 г., става толкова голяма, че съдът разпорежда тя да се раздели на няколко по-малки предприятия. Две от тях се сливат отново в днешния енергиен гигант Ексон Мобил.

Изчислено със съвременната стойност на парите богатството му сега би се оценило на около 500 милиарда долара.

Джон Рокфелер е един от основателите на Федералния резерв на САЩ - институцията, която контролира паричната политика и националната валута на най-голямата икономика в света. От друга страна много от дейностите му са смятани от общественото мнение за незаконни и неморални.

На тези правила за постигане на богатство Джон Рокфелер научава своя единствен син, а той го предава на неговите синове. Наглед простите съвети на бизнесмена и днес правят огромно впечатление.

1. Правило. Работете по-малко за някой друг. Колкото повече не работите за себе си, толкова по-зле живеете. Който работи по цял ден, няма време да печели пари.

2. Правило. Спестете пари. Намерете къде можете да закупите стоки на едро и по-евтино. Планирайте предварително списъка си за пазаруване и купувайте само това, което е в списъка.

3. Правило. Ако имате малко пари, трябва да правите бизнес. Ако изобщо нямате пари, трябва спешно да правите бизнес! Точно сега!

4. Правило. Пътят към голямото богатство лежи само чрез пасивни доходи - такива, които идват при вас независимо от вашите усилия. Създайте източник на пасивни доходи и живейте за ваше удоволствие.

5. Правило. Помислете как да печелите поне 50 000 долара на месец. Може и повече, по-малко не е бива!

6. Правило. Парите идват при вас чрез други хора. Общувайте! Некомуникативните хора рядко стават богати.

7. Правило. Лошата среда почти винаги ви дърпа в бедност, обградете се с победители и оптимисти.

8. Правило. Бедността възниква, когато избягвате отговорността. Не измисляйте оправдание, защо точно сега не можете да започнете да вървите към целта си.

9. Правило. Разгледайте биографиите и мислите на най-богатите хора в света.

10. Правило. Мечтите са основното нещо в живота ви. Човек започва да умира, когато спре да мечтае.

11. Правило. Помагайте на хората безкористно, от чисто сърце. Не само на тези, на които вие сами искате да помогнете. Дайте 10% от печалбата си за благотворителност.

12. Създайте бизнес системи, които ще работят сами - наслаждавайте се на спечелените си пари.