За германския банкер Якоб Фугер се знае, че е бил най-богатият човек на своето време. Може да се предположи, че в историята няма друг, който да е направил огромно състояние толкова успешно, колкото този предприемчив човек. Фугър спонсорирал пътешественици, църквата и дори крале, като същевременно забогатял.

Притежаваните активи от Фугер по време на смъртта му през 1525 г. може да се изчислят на 2% от тогавашния брутен вътрешен продукт на цяла Европа. Спрямо днешните реалности, това са около 400 милиарда долара, което го прави най-успешният предприемач историята.

Именно благодарение на него папа Лъв Х легализира банкирането. Известните 95 тези на църковния реформатор Мартин Лутър са написани под впечатлението на механизмите за забогатяването на Якоб Фугер. През 1519 г., благодарение на финансовата подкрепа на Фугер, Карл V застава начело на Свещената Римска империя.

Якоб Фугер "Богатият" става най-успешният и значим търговец, минен предприемач и банкер на Европа между 1487 - 1500 година. Той забогатява с търговия със сребро в Тирол и с мед в Унгария. По-късно купува графство Кирхберг и други земи и през 1511 г. е издигнат за граф.

Но освен това финансистът на своето време измисля и обезпечение на кредитите. Той предоставя пари срещу концесии на мини за добив на мед и сребро в Унгария. Така последователно става собственик на големи парцели земя и цели градове, от които прибира данъците. Освен това създава първата международна банкова мрежа, която му дава преимуществото да прави парични трансфери, без да се налага реалното пренасяне на пари и авоари. По този начин Фугер слага край и на таксите по прехвърлянето и най-вече на риска от разбойнически нападения, които по онова време не са рядко явление и правят пренасянето на ценности много опасно.

Фугер комбинира по нов начин нещо познато и вече доказано - като например двустранното счетоводство, като по този начин постига по-голяма добавена стойност. Това му дава възможност да комбинира резултатите от множество операции в един финансов отчет и да съставя годишен баланс, което му позволява да вижда голямата картина на движение на финансите. В този аспект германецът наподобява създателя на Apple Стив Джобс, който никога не се примирява с явно неизменими стандарти.

Друга важна съставка за успеха му е неговата способност да изгражда мрежи. Той се е сприятелил с правилните хора и не е имал проблем с това отново да ги напусне или дори да остави в беда в подходящото време. Освен тази безскрупулност той притежава и друго качество - работи като вол. Но той също така знае, че само с работа никога няма да стане богат. Затова Фугер не се колебае да поема крайни рискове в критични моменти.

Какви принципи и правила са ръководили най-богатия човек в Европа на своето време?

1. Обърнете внимание на образованието си

Якоб Фугер получил добро образование във водещия бизнес център от този период - Венеция. Връзките, знанията и опитът, придобити там, му помагат през целия му живот.

2. Станете незаменими

Необходимо е да се действа в голям мащаб, след това рискът от неуспех е намален. Тъй като Фугър финансира монарсите, съществува риск те да откажат да платят сметките. Но Фугър не се е притеснявал от това. Той знаел, че клиентите няма да искат да го загубят по проста причина: може да им осигури всякаква сума на мига. Не всички са харесвали условията на Фугър, но никой не можел да се справи без услугите му.

3. Използвайте информацията

Стойността на проверените факти е неоспорима. Именно Фугер е създателят на първата новинарска служба в историята, която преди всичко му служи, да бъде винаги в актуалния курс на събитията. Например, след като римският император Максимилиан поиска заем от Фугер, казвайки, че може бързо да се отплати, защото очаква злато от английския крал Хенри VII. Но банкерът узнал по своите канали, че кораби със злато не са отплавали от Англия и не приел сделката.

4. Бъди приятел със счетоводителите

Изобретяването на италианците - двустранното счетоводство, предприемачът започна да прилага един от първите в Европа. Създавайки счетоводен баланс за предприятията си, той постепенно развива тази наука. Също така сред нововъведенията от Фугер в света на финансите била дейността на одиторите. Фюгър не забрави и сам да наглежда разходите. Всичките му счетоводни книжа съдържат бележки, написани от ръката на банкера.

5. Инвестирайте, докато други се страхуват

Често огромните богатства се раждат от рискови начинания Така и е било и при Фугър. Две ключови инвестиции изиграват роля за просперитета му. Първата е сделка с ерцхерцог Сигизмунд от Тирол. По време на конфликта на последния с Венеция никой не иска да го финансира, освен Фугер. Когато ерцхерцогът урежда делата си, той дава на Фугер правото да експлоатира най-голямата сребърна мина в света. А когато всички се страхували от османска инвазия в Унгария, Фугер инвестира в местни медни мини. В резултат на това той е имал контрол върху производството на сребро и мед, а през живота на предприемача такава турска инвазия не се случила.

6. Останете хладокръвни, независимо от всичко

След смъртта на крупен вложител при Фугер, австрийски епископ, папата изисква връщането на капиталите му в църквата. Въпреки това, Фугер инвестирал всички пари в минната индустрия, не може веднага да изпълни искането. И за да не би някой да мисли, че няма пари, Фугър остана спокоен и дори започна да харчи повече от обикновено. Църквата била убедена, че банкерът контролира ситуацията и той имал достатъчно време да договори печеливша сделка.

7. Бъдете полезни за обществото

Фугър се интересувал от своята репутация и от нуждите на обществото. В родния си Аугсбург създава първия по рода си проект за социално жилищно настаняване - квартал Фугерай. Наеите там били три пъти по-евтини от текущите пазарни цени, но Фугер вярвал, че всеки добър работник трябва да може да наеме къща. Кварталът съществува и днес като туристически център.

Якоб Фугер е бил невероятен човек - интелигентен, находчиви и способен да гледа далеч напред. Неговият опит и методи за печалба остават актуални днес, повече от петстотин години по-късно.