Американският индустриален гигант Koch Industries е създаден през 1940 година от Фред Кох. Благодарение на него днес наследниците на предприемача са второто най-богато семейство в САЩ, като ръководеният от тях конгломерат е втората по големина неборсова компания на американския пазар с годишни приходи от 110 милиарда долара.

Днес Koch Industries е ръководена от синовете на Фред Кох Дейвид и Чарлз, които държат 42% от дружеството. Богатството на двамата се изчислява на 99 милиарда долара, като по-заможни от тях са само фамилията Уолтън, които са наследници на основателите на веригата Walmart.

Ето как започва историята на Koch Industries:

Когато е на 27 години инженер-химикът Фред Кох разработва нов по-ефективен начин за превръщане на суровия петрол в бензин. Енергийната компания Universal Oil Products, която е патентовала подобна техника, стартира редица дела срещу Кох. Така през 1929 година той е принуден да замине за Съветския съюз, където представя своята идея. Години по-късно се връща обратно в САЩ, където създава семейство.

По-малко от десетилетие, след като прави откритието си, той го използва, за да даде начало на свой собствен бизнес. Компанията носи името Wood River Oil and Rafining Company. През годините тя е преименувана още веднъж преди да получи днешното си име Koch Industries.

Постепенно компанията започва да навлиза и в нови сектори освен в енергийния и развива дейности в областта на селското стопанство и производството на потребителски стоки.

През 1961 година дружеството е изчислявано на едва 21 милиона долара. Днес продажбите ѝ възлизат на 119 милиарда долара, а за нея работят 120 000 служители.

Дейвид Кох

Източник: GettyImages

Дейвид Кох

Неочаквано бързият растеж на Koch Industries прави и четирите сина на Фред Кох милиардери. Двамата братя Дейвид и Чарлз са единствените от това поколение на семейството, които все още имат активна роля в управлението на компанията. След смъртта на баща им през 1967 година Чарлз, който тогава е на 32 години, поема ролята на главен изпълнителен директор.

През 1970 година неговият по-малък брат Дейвид се присъединява към компанията като става технически ръководител на компанията. 8 години по-късно става президент на инженерната дивизия на конгломерата.

В началото на 90-те години ръководството на Koch Industries започва да инвестира в сектори извън енергийния.