Nutella е име, познато в цял свят. И то има толкова много верни фенове, че на различни места има специални кафенета, вдъхновени от марката, както и посветен на нея хотел в долината Напа в САЩ. Със сигурност обаче надали има някой друг, който да обича бранда толкова много, колкото Джовани Фереро - италианският милиардер, изградил своето богатство благодарение на шоколада.

Всъщност Nutella е създадена от баща му през 1964 година. Популярността на продукта в Италия му помага да изгради истинска империя, която днес произвежда още бонбоните Ferrero Rocher, ментовите бонбони Tic Tac, шоколада Kinder и още други. Към август 2018 година приходите ѝ възлизат на 11,9 милиарда долара.

За самия Фереро се знае малко, а информацията за семейния бизнес също е ограничена, като някои сравняват мерките за сигурност в производството с тези на НАСА. Все пак от Business Insider разказват някои известни и интересни акценти от живота на един от най-богатите европейци:

53-годишният Джовани Фереро е най-малкият син на Микеле Фереро - създателят на Nutella. Той е учил в European School в Белгия, а след това завършва маркетинг в колежа Lebanon Valley в Анвил, Пенсилвания.

От семеен бизнес до световен гигант: Историята на Ferrero - създателят на Nutella

От семеен бизнес до световен гигант: Историята на Ferrero - създателят на Nutella

Италианската компания има производство и у нас чрез дъщерно дружество

Джовани става част от семейната империя след като завършва. В началото той отговаря за бранда Tic Tac в Белгия, а през 1997 година двамата с брат му Пиетро си разделят позицията на главен изпълнителен директор. Пиетро обаче умира внезапно след инфаркт през 2011 година, докато кара колело в Южна Африка.

4 години по-късно почива и баща му Микеле. Така целият бизнес остава в ръцете на Джовани. В продължение на 2 години той съвместява двете длъжности на председател и главен изпълнителен директор. През 2017 година назначава Лапо Чивилети на втората позиция.

След поемането на целия бизнес той подписва и първото придобиване за компанията - покупката на британската марка шоколади Thorntons за 170 милиона долара. По-късно компанията прави още редица придобивания, а усилията на Джовани се отплащат. Само през 2019 година богатството му се е изкачило с 43,1% до 32 милиарда долара. Това го прави 27-ми в света по финансово състояние, като той е по-заможен от предприемачи като Илън Мъск и Майкъл Дел.

Хората, които познават Фереро, казват, че той не е типичният бизнесмен, а по-скоро прилича на "водещ на телевизионно предаване". Доказателство за това, че той се различава от стандартния предприемач, е неговата страст да пише. Джовани пише романи, като действията на някои от тях се развиват в Африка.

Що се отнася до личния живот на Фереро е известно, че той е женен за Паола Роси, която работи за Европейската комисия.