Цените на елитните луксозни автомобили растат най-бързо сред останалите предмети на разкоша.

До този извод са стигнали анализаторите на консултантската компания Knight Frank. Според техните данни, ръстът в стойността на елитните колекционерски коли за последните 10 години е достигнал 404 процента.

На второ място сред купуваните от богатите на аукциони предмети на лукса се оказва скъпото вино - ръст на цените от 256 процента.

В тези стоки на разкоша е най-изгодно да се инвестира

В тези стоки на разкоша е най-изгодно да се инвестира

Вложения в ретро автомобили имат доходност 467% за 10 години

При това експерти се забелязали, че пазарът на колекционерски автомобили рязко е забавил своето развитие, пише AutoNews. Така например през 2016-а темпът на ръста в цените на такива коли е бил едва 6%, което позволи елитното вино да заема за първи път лидерската позиция по този показател откакто съществува рейтинга на KFLI.

Сега има твърде много аукциони и твърде малко наистина хубави колекционерски автомобил, изкарани за продажба. Така коментира изследването секторния анализатор от компанията Kidston.

Общо през миналата година на световните търгове са били реализирани 111 автомобили, струващи над 5 милиона долара.

Най-много са били продажбите на машини от марката Ferrari - 68 броя. На второ място е Mercedes-Benz с 9 коли. Първата тройка Bugatti със 7 реализирани автомобили, следват Porsche (5 бр.) и Alfa Romeo (4 броя).

Все пак трябва да се отбележи, че аукционите обхващат 25 на сто от този пазар, посочва основателят на Historic Automobile Group International (HAGI), следяща стойността на исторически интересните коли, Дитрих Хатлап.