Принцът на Лихтенщайн Ханс-Адам II е глава на династия, която оглавява милиарди долари, датираща от близо 1000 години, преживяла войни, наводнения и скандали и какви ли не препятствия. Днес финансовата империя се гради благодарение на това, което прави най-добре: управлението на парите на супер богаташите.

Частната компания за управление на активи на кралското семейство LGT Group отчете рекордни активи през миналия месец от близо 306 милиарда швейцарски франка (334 милиарда долара) към 30 юни. Това е ръст от 6% от края на миналата година.

През септември компания завърши покупката на инвестиционния бизнес бизнес за управление на фондове на Abrdn Plc в Обединеното кралство. Това е четвъртата подобна външна инвестиция от 2021 г. насам.

През последното десетилетие компанията увеличи над два пъти активите си. Бързият растеж на LGT е доказателство за своеобразно завръщане за Лихтенщайн, която някога е била сред най-известните данъчни убежища в света.

LGT е сред компаниите, които наеха служители на Credit Suisse, след като кредитора се срина и беше придобит от UBS Group. Това помогна на компанията да увеличи броя на персонала си до около 5000 души.

Успехът на компанията му LGT помага на принц Ханс-Адам да се се вмести в редиците на най-богатите хора на света. 78-годишният принц е и със статута най-богатата кралска особа в Европа.

Принцът е сред 215-те най-богати хора в света със състояние от около 9,2 милиарда долара - той се изкачи със 71 места от началото на тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

За разлика от други европейски монарси, като британския крал Чарлз III, принцът лично притежава най-ценните активи на семейството си. Богатството на принца и фамилията идва от земя, придобита през 12-ти век, която в един момент се разпростира върху широка територия на днешна Германия, Австрия, Унгария и Чехия.

Компанията LGT води началото си от 1921 г., когато стартира с едва 10 служители, а кралското семейство я купува около десетилетие по-късно, по време на Голямата депресия. Лично Ханс-Адам поема управлението на LGT през 70-те години на миналия век, когато баща му му дава нелеката задача - организация на семейната империя, която по това време е в хаос на фона на Втората световна война и лошото управление.

Малко по-късно компанията се разширява извън границите на родината на принца, откривайки първия й международен клон в Хонконг през 1986 г. Това се случва малко преди да се възкачи на трона като суверенен принц на Лихтенщайн.

От края на тази година до 2012 г. LGT добави около 22 милиарда швейцарски франка нетни входящи потоци - над три пъти повече от сумата за предходните три години, според данни на Bloomberg.

Вторият син на принц Ханс-Адам 54-годишният бивш банкер на JPMorgan Chase Макс, е момента е председател на LGT Group, чиито приходи идват най-вече от управление на богатства.

През 2022 г. LGT открива офис за частно банкиране в Хамбург. Компанията планира да продължи да се разраства в световен мащаб, въпреки че е малко вероятно да навлезе на нови пазари в близко бъдеще.