20% средно са поскъпнали годежните пръстени у нас в сравнение с миналата година. От бранша обясняват скока с ръста в цената на златото, както и с цялостната инфлация.

"Годежните пръстени са може би най-важното бижу, което купуваме през живота си и затова неизбежното увеличение на цените няма как да ограничи потреблението. Нашият опит показва, че в повечето случаи българите са готови да отделят между 2000 и 3000 лева, като у нас най-предпочитани са традиционните модели с един или повече от един диаманта в комбинация с бяло злато", коментира управителят на веригата бижутерски магазини Amodoria за България Тихомир Янков.

За сравнение, по данни на НСИ средната брутна заплата за декември в България е 1787 лв. или малко под 1400 лв. нето.

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Достигна ли светът предела при добива на злато? До кога ще стигнат запасите в находищата?

Най-големите находища на злато се намират в пустинята Невада в САЩ

От бранша посочват, че именно сега - около Свети Валентин, и по Коледа е традиционният пик на предложенията за брак.

От другата страна на границата

80% от годежните пръстени, които се купуват в Турция, са на цена от около 10 000 лири или малко над 960 лв., коментира пред "Хюриет" директорът на компанията Zen Diamond Емин Гюзелиш. Това е приблизително една средна заплата в южната ни съседка.

По думите му на пазара са успешни модели както за половината от тази цена, така и такива, които струват по 20-30 пъти повече.

Златните бижута у нас поскъпнаха драстично, ето колко струва вече грам от скъпоценния метал

Златните бижута у нас поскъпнаха драстично, ето колко струва вече грам от скъпоценния метал

Купуват или продават злато българите?

Най-скъпият годежен пръстен, за който Гюзелиш знае, е струвал еквивалента на почти 290 000 лв.

Тенденциите у нас

От пресинформацията за бижутерийния пазар в България става ясно, че "въпреки песимистичните прогнози около COVID кризата и несигурната икономическа обстановка, пазарът на луксозни бижута се развива добре", като и на глобално, и на локално равнище браншът очаква добра година.

Според Тихомир Янков се запазва тенденцията все повече българи да инвестират в злато и в скъпоценни камъни. Най-голям интерес има към инвестиционното злато от 50 до 100 грама заради комбинацията от достъпен размер на инвестицията и висока ликвидност.

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Кои държави в Европа имат най-големи златни резерви и къде е България?

Полша и Унгария увеличават запасите си в скъпоценния метал с бързи темпове

Растат обаче и запитванията за покупка на скъпоценни камъни: "Едно от най-сериозните преимущества на скъпоценните камъни е, че цената им не е обвързана с фондовия пазар. По време на рецесия успяват да запазят устойчивост, а инфлацията обичайно повишава стойността им. Освен това има постоянно търсене, а като актив са мобилни и лесни за съхранение".

Съветът на управителя на Amodoria е клиентите да търсят първични дилъри, които добиват и шлифоват камъните и да изискват сертификат от утвърдена международна лаборатория - като фактор за по-висока стойност на покупката, но и като застраховка.