Може да се каже, че 2020-а е годината на Tesla или поне досега именно американският производител на електромобили попада във фокуса на инвеститорите и анализаторите.

От март насам акциите на компанията поскъпнаха многократно, а съответно богатството на създателя ѝ Илън Мъск също се изстреля с бързи темпове нагоре. До толкова, че от началото на тази седмица той вече е петият най-заможен човек в света.

След поредното поскъпване на книжата Мъск успя да изпревари Уорън Бъфет и Стив Балмър с общо 74 милиарда долара в сметката си.

В понеделник книжата на производителя добавиха 9,5% към стойността си до 1643 долара единична цена. Само за последните три седмици от 29 юни насам те са с 60 на сто нагоре, а от началото на годината са поскъпнали с рекордните 300%.

В резултат на този апетит към акциите ѝ Tesla вече е най-скъпата компания в автоиндустрията с пазарна капитализация от 304,5 милиарда долара, като струва повече от Ford, Ferrari, General Motors и BMW взети заедно, изчисляват от Forbes.

Как Илън Мъск стигна до тук?

Мъск намира място сред топ 400 на най-богатите американци на Forbes през 2012 година. Тогава той се класира на 190-та позиция с общо 2,4 милиарда долара. Към януари тази година той е 37-ми по богатство в света.

Темпът, с който Мъск забогатя през последните няколко месеца, наистина изглежда невероятен. В средата на март той се нарежда на 31-во място сред милиардерите в света в класацията на Forbes. Тогава нетното му състояние е изчислявано на под 25 милиарда долара.

От третия месец на годината насам богатството му се утроява до 74,2 милиарда долара, считано към края на борсовата търговия в понеделник, показват изчисленията.

Благодарение на Tesla той успя да се изкачи в топ 5 на най-заможните хора, като към момента основателят на компанията притежава 21% дял от нея. Повече от половината от този дял обаче е заложена като обезпечение срещу заеми.

Все пак трябва да се има предвид, че Tesla все още е относително малък играч на пазара що се отнася до мащабите на производство и продажби в сравнение с тези на лидерите.

За сравнение през първото тримесечие на годината компанията е произвела 103 000 автомобила, а Toyota - 2,4 милиона такива. Към края на 2019 година американските марки General Motors и Ford имат 10 пъти по-големи продажби от тези на Tesla.