Неизвестният в младите си години китаец Чиа Ек Чор през 1921 година бяга от родината си след като тайфун разрушава селото, в което живее. Той се премества в Тайланд и започва нов живот като продава семена за зеленчуци със своя брат.

Близо век по-късно неговите наследници са най-богатото семейство в Тайланд, а също така са сред верните и ключови съюзници на китайския президент Си Цинпин.

Към днешна дата синът на Чиа Данин Чеаравенонт е председател на Chareon Pokphand Group - азиатски конгломерат, който е производител номер 1 в света на храни за животни, но също така в него влиза и водещата телекомуникационна компания в страната, разказва Bloomberg.

Сред амбициозните планове на компанията са тя да превърне Тайланд в технологичен хъб със заводи за производството на смарт автомобили и 5G технологии.

Програмата Eastern Economic Corridor е водеща програма, която трябва да привлече инвестиции от Япония и от китайски гиганти, като Alibaba и Huawei, с цел да подкрепи местната икономика. През последната година тя нарасна с 4,1% или с най-бавния темп за развиващите се страни в Югоизточна Азия.

Инициативата "Един пояс, един път", част от която са и проектите в Тайланд, беше поставена под натиск в някои държави в региона, като Шри Ланка и Малайзия. Хората в страната настояват, че тя ще има малък принос за местната икономика, но в същото време ще ги натовари с големи дългове.

В случая с Тайланд се очаква по тази инициатива да бъдат вложени 53 милиарда долара. Въпросът е, че инфраструктурните проекти, които се готвени, ще трябва да отнемат от земеделските площи, засети с ориз, кокос и други култури.

Другото, което може да се каже е, че Chareon Pokphand Group е в центъра на китайските инвестиции в региона. Тя печели няколко от ключовите инфраструктурни проекти, финансирани по "Един пояс, един път".

Междувременно групата има сключени споразумения с редица китайски компании, включващи изграждането на завод за производство на автомобили, партньорство с Huawei при въвеждането на 5G технологиите в страната, както и сделки с Alibaba.

Ситуацията в страната обаче е напът да се промени след изборите, провели се на 24 март. Сега амбициозните проекти може да срещнат сериозни затруднения, тъй като властите са обвинявани в пренебрегване на местните фермери и компании за сметка на привличането на китайски компании. Ако опозицията в страната успее да сформира коалиция, това може да означава затягане на контрола над тези сделки.