Монако и Лихтенщайн са не само две от най-малките държави в Европа, но и в света. Първата от тях е разположена на едва 2,02 квадратни километра, но за сметка на това там живеят или поне имат имоти супербогаташи от различни страни, а през лятото други такива отсядат с луксозните си яхти по пристанищата ѝ.

Лихтенщайн пък е малко по-голям - с площ от около 160 квадратни километра. Княжеството е разположено между Швейцария и Австрия е една от най-богатите страни в света спрямо брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението - над 173 000 долара към 2017 година според изчисленията на Световната банка.

Въпреки малката си територия, двете държави са дом на общо четирима милиардери, управляващи активи на стойност повече от над 8 милиарда долара към ноември 2020 година. За да видим кои са те и с какво се занимават, поглеждаме към списъка на милиардерите в света на Forbes.

Най-малките държави в света и любопитните факти за тях

Най-малките държави в света и любопитните факти за тях

Едната е с площ под 1 квадратен километър

Кристоф Целер - $3,5 милиарда

Целер, който е гражданин на Лихтенщайн, е малко познат на широката аудитория и въпреки че много хора се възползват от продуктите, произведени от неговата компания, малко от тях знаят името ѝ. Базираната в град Шаан Ivoclar Vivadent AG прави дентални продукти и машини.

Компанията е основана през 1923 година, а през 1948 година е купена от дядото на Целер - д-р Адолф Шнайдър. Самият той е главен изпълнителен директор на дружеството между 1990 и 2003 година. Целер продължава да работи за компанията като член на надзорния съвет.

Към днешна дата Ivoclar Vivadent има дъщерни фирми в 25 държави, а за нея работят над 3000 души. Годишните ѝ приходи възлизат на 800 милиона долара.

Дейвид Намад - $1,9 милиарда

Дейвид Намад, вляво

Източник: GettyImages

Дейвид Намад, вляво

Дейвид Намад е най-богатият гражданин на Монако. Основно бизнесът му, който е управляван заедно с брат му Езра, е фокусиран върху пазара на изобразително изкуство. Двамата притежават завидна колекция от модерно изкуство и на картини на известни имена от импресионизма, включително творби на Моне, Матис и Реноар. Братята купуват и продават картини основно на търгове.

Сред техните активи влизат още 300 платна на Пикасо, оценявани на поне 1 милиард долара. Цялата им колекция е на стойност от 3 милиарда долара, като активите им са разпределени 50 на 50.

Езра Намад - $1,5 милиарда

За него стана ясно по-горе. А причината да има разлика в нетното богатство на двамата братя е, че Наман търгува и на форекс пазара, както и на фондовия.

Лили Сафра - $1,3 милиарда

Сафра е единствената дама, влизаща в този кратък списък. Родената в Бразилия милиардерка наследява богатството си от своя съпруг - известният банкер Едмонд Сафра, слез смъртта му през 1999 година. Той завещава по-голямата част от парите си на своята филантропска фондация, но оставя достатъчно и на съпругата си, за да я направи милиардер.