Последната година донесе рекорден ръст в цената на акциите на много гиганти в корпоративния свят. А това от своя страна помогна на най-богатите хора да станат още по-богати. Престижният клуб на милиардерите с над 100 милиарда долара в сметката се разшири и е напът да "добави" още нови членове.

В момента в тази категория влизат общо 10 души, начело с Джеф Безос и Илън Мъск, а съвсем малко над границата от 100 милиарда долара е и инвеститорът Уорън Бъфет. Скоро обаче към тези 10 най-богати хора в света може да бъде причислен още един.

Най-заможният човек в Азия - индиецът Мукеш Амбани, се е устремил натам и с бързи крачки върви към клуба на 100-те милиарда. В петък акциите на неговата империя Reliance Industries поскъпнаха, което добави 3,7 милиарда долара към неговото нетно състояние само в рамките на един ден.

Франсоаз Бетанкур-Майерс

Източник: GettyImages

Франсоаз Бетанкур-Майерс

Така към момента Амбани управлява активи за общо 92,6 милиарда долара, според Bloomberg Billionaires Index. Малко пред него е най-богатата жена в света - наследницата на лидера в козметичната индустрия L'Oreal Франсоаз Бетанкур-Майерс. Нейното нетно богатство възлиза на 92,9 милиарда долара.

Мукеш Амбани успя да забогатее с няколко милиарда долара в края на миналата седмица, след като обяви, че компанията му "агресивно" ще инвестира в производството на зелена енергия. За 2021 година Амбани планира да инвестира 10 милиарда долара в чиста енергия.

Най-богатият азиатец е най-добре познат със своя телекомуникационен бизнес, част от Reliance Industries. Неговата компания е най-големия играч на индийския пазар. Тя успя да привлече инвеститори като Facebook. Петролното подразделение на групата пък привлече като инвеститор Saudi Aramco.