Как да направите така, че винаги имате пари? Как да станете заможен човек, независимо от вида дейност, с която се занимавате?

За да получите нещо, трябва да дадете нещо

Парите никога не идват от нищото. За да получите пари, първо трябва да инвестирате нещо от това, което вече имате. И тези инвестиции ще се трансформират и ще ви се върнат под формата на пари - или няма да се върнат.

Снимка 317867

Източник: iStock

Какво можете да инвестирате?

  • Време - часове работа;
  • Пари;
  • Активи - автомобил, апартамент, машини;
  • Вашите знанието и опит.

Доходът, който идва от вашите инвестиции е:

Активен, който се създава, когато инвестирате личните си усилия, време, знания. Можете да получите повече и от двете

- ако работите повече часове, но ресурсът на който и да е човек е ограничен и тогава възрастта работи срещу вас - колкото по-възрастни сте, толкова по-трудно е да работите повече време.

- ако подобрите уменията си и тогава цената на един ваш час ще бъде по-висока. Ако непрекъснато се учите, увеличавате своя опит, трудът ви е по-скъп и можете да работите по-малко и да печелите по-просто чрез кариерното си развитие. Колкото повече знаете и можете, толкова повече струвате.

Пасивен - възниква, когато някой или нещо работи за вас. Например вашите активи или парите ви.

Вие инвестирате пари, а те ви носят други пари. Но пасивният доход без капиталовложения не съществува в природата.

Има начин да инвестирате и време и пари. Това е бизнесът - най-трудният начин да печелите пари от всички възможни опции. Не повече от 5% от хората могат да бъдат успешни в такова начинание.

Защо хората правят бизнес? Защото той може да им даде повече пари, отколкото работата и инвестициите взети заедно. Но няма смисъл да поемате такива рискове и да влагате толкова много усилия и пари, ако доходът не надвишава това, което получавате като наемен служител.

Алтернатива на бизнеса е, когато инвестирате време и знания в работата си като специалист, а спечелените пари в инвестиционни инструменти. Този път към богатството е подходящ за повечето хора - той е за 95%.

Снимка 518276

Източник: iStock

Богат или беден?

Човек, който печели 10 хиляди долара на месец - богат ли е или беден?

Истината е, че не можем да разберем, като разглеждаме доходите на човек дали е богат или беден. Ако харчи повече, отколкото печели, той е беден.

Ако печели 10 хиляди долара на месец, но харчи 20 хиляди и живее на кредит, значи е беден човек. Ако печели $300 на месец и харчи $200 за да живее и инвестира $100, тогава този човек е заможен.

Той е заможен, защото един ден пасивните му доходи - лихвите, които получава върху инвестирания си капитал - ще му позволят да спечели свобода. Той ще може да не работи, да получи своите лихвите от своите вложения и ще прави това, което обича.

Ако печели 10 хиляди долара на месец и има заеми, значи е беден човек, живее във финансова дупка и постоянно плаща дългове. Това води до живот в страх за бъдещето. Какво се случва, ако загуби доход и не може да изплати заемите си?

Не е достатъчно само да получите много. Важното е да можете да го запазите и да се разпореждате с него правилно. Ако човек харчи повече пари, отколкото печели, той следва пътя на длъжника.

Ако човек печели и харчи приблизително еднакво, това също е задънена улица - това е пътят на катерицата. Той трябва да работи, да работи и да работи. А с напредването на възрастта става все по-трудно да се работи продуктивно, да бъдеш в крак с изискванията на прогреса.

Ако доходите надхвърлят разходите, вие ставате инвеститор. Имате баланс и парите започват да работят за вас. Финансовата свобода започва, когато не само вие работите, но и парите ви работят за вас.

Снимка 392595

Източник: iStock

Как да накарате парите да работят, а да не "лежат безцелно"?

Ако тези пари просто стоят под възглавницата ви, тогава те се изгарят от инфлацията. Парите са оживени и те обичат да ходят на работа.

Ако човек не знае как да освободи и насочи пари за работа, той не може да бъде инвеститор. И не всеки може да го прави. Има категория хора, които могат да спестяват, но не могат да инвестират. Изкуството на инвестиране трябва да се учи постоянно.

Каква е основната причина за инвестиционното разочарование? Това е грешният инструмент! Инвестиционните инструменти се създават по аналогия с дърводелските инструменти - всеки за своята задача. Чук, например, за да забиете пирони, трион за рязане на дърво. Ако се опитате да забиете пирон с трион, няма да успеете, ще изпитате разочарование. Защо - защото инструментът не е подходящ за вашата задача.

Същото е и с инвестирането. Докато не сте решили целите си, не можете да инвестирате, тъй като няма да разберете кой инструмент е най-добър за постигане на тази цел. Защото дори да вземете висококачествен, добър инструмент за инвестиция, той ще ви разочарова, не отговаря на вашата задача.

Втората причина за разочарование е изборът на некачествен инструмент или ненадежден посредник.

Снимка 403395

Източник: iStock

Факторът време

Когато инвестирате, е много важно да запомните за фактора време. Колкото по-дълго инвестирате, колкото по-рано започвате, толкова по-добри са резултатите в дългосрочен план.

В дългосрочен план пазарите винаги нарастват. Тук идва магията на сложните лихви. Както каза Айнщайн, сложните лихви са осмото чудо в света. Който не прави пари от тях, той ги плаща.

И не само вашите трудно спечелени пари вече започват да работят за вас, но и тези проценти, които са спечелени от вашите трудно спечелени пари. Много повече от парите ви и по-добре от вас. В един момент капиталът става толкова голям, че започва да работи по-добре от вас и да печели повече от вас. Тъй като след 40 години на пазара на труда вече сте на 60, вече не можете да бъдете толкова ефективни, колкото на 20 години. А вашият капитал, напротив, колкото повече време минава, толкова по-ефективно работи за вас.