Да увеличиш богатството си с 460% само за година и да влезеш в клуба на милиардерите. Така може да се опише 2020 година за един от финтех магнатите на Китай.

Лийф Ли, който е основател и собственик на Futu Holdings, която управлява онлайн платформите за търговия Futubull и Moomoo, е успял да забогатее с бързи темпове през последните месеци, след като нарасналия интерес на инвеститорите към управляваната от него компания доведе до пик в цената на акциите ѝ.

От март насам книжата, които се търгуват на Nasdaq в Ню Йорк, са поскъпнали от 8,34 долара до 46,51 долара днес. Така 44-годишният Ли, който притежава 40% от компанията, вече управлява нетно богатство от 2,3 милиарда долара, според изчисленията на Forbes.

Futu платформа, на която са се регистрирали близо 1,2 милиона души през третото тримесечие или с 80% повече в сравнение с миналата година. За второто тримесечие на 2020 година тя е увеличила абонатите си с 55% в сравнение с 2019 година.

Независимо от разхлабването на мерките в Китай, интересът към Futu расте, а нейният основател планира експанзия и извън родината му. "Пандемията доведе до подем в използването на онлайн услугите и ни помогна да се различим от офлайн брокерите", казва Ли.

Отново за третото тримесечие на годината неговата компания отчита 272% ръст на печалбата си до 946,2 милиона хонконгски долара или 122,1 милиона щатски долара. Нетната ѝ печалба възлиза на 401,7 милиона хонконгски долара и е 18 пъти по-висока от отчетената за същите месеци на миналата година.