През 2005 г. Саудитска Арабия разкри плановете си да направи мегаград, в който да бъдат изградени едни от най-големите индустриални, производствени и технологични центрове в света.

Днес, повече от десетилетие по-късно, Фахд Ал Рашид, който е главен изпълнителен директор на проекта King Abdullah Economic City (KAEC), коментира пред Business Insider, че мегаполисът ще привлича китайски производители и западни технологични компании.

В рамките на конференцията на Световния икономически форум в Давос той има 50 срещи с инвеститори от най-големите корпорации в света. Целта е да се привлече повече чуждестранно участие в проекта.

“Ние търсим начин да диверсифицираме икономиката си, така че да я направим не толкова зависима от петрола. KAEC e изцяло финансиран от частния сектор в страната и от преки чуждестранни инвестиции”, обяснява Ал Рашид.

“Градът разполага с няколко основни компонента, които го превръщат в мегаполис – голямо пристанище, индустриална зона и жилищен регион с всички удобства. Пристанището, например, има капацитет да поеме 3 милиона контейнера”, допълва той.

Проектът KAEC, изчисляван на 95 милиарда долара, беше обявен за първи път от краля на Саудитска Арабия Абдуллах бин Абдулазиз ал Саид през 2015 г. Неговите размери са толкова мащабни, че не се очаква той да бъде завършен преди 2035 г.

Когато обаче стане готов, градът ще се разпростира на 120 квадратни километра и ще може да приюти 2 милиона жители.