Сингапур бавно наваксва преднината на Хонконг в надпреварата за център на богатството в Азия. Напредва, но много бавно. По-точно, ще са необходими поне 17 години, за да измести съперника си, според анализ на Bloomberg Intelligence.

Последните няколко години в Сингапур бяха добри, що се отнася до финансите на домакинствата, като семейното богатство нараства средно с 9,2% годишно от 2019 г. до 2021 г. Това изпреварва ръста от 2,3% в Хонконг, изчисли анализаторът Шарни Уонг от Global Wealth в доклад за 2022 г., публикуван миналата седмица.

Сингапур все повече се възприема като сигурно убежище от заможните китайци, където да съхранят активите си, както и като дестинация за богаташи в Югоизточна Азия.

Все пак богатството на Сингапур беше е на половината на това, съсредоточено в Хонконг през 2021 г., а средното богатство на възрастен от 358 204 долара е с 35% по-малко. Това означава, че ще отнеме най-малко 17 години да стигне нивото на Хонконг, ако приемем, че Сингапур може да поддържа петгодишния си общ годишен темп на растеж от 9,6%, а Хонконг поддържа своите 5,2%, смята Уонг.

Трансграничното богатство на Хонконг

Много е вероятно Хонконг да стане най-големият трансграничен финансов център в света през 2023 г., изпреварвайки Швейцария, прогнозира анализаторът, на основа на данни от Boston Consulting Group. Активите в Хонконг на непребиваващи граждани възлизат на 2,3 трилиона долара през 2021 г. в сравнение с 1,5 трилиона долара в Сингапур.

Сингапур има предимство в привличането на инвеститори, притеснени от напрежението между Китай и САЩ и закона за националната сигурност на Хонконг. Но Хонконг има подкрепата на Пекин, когато става въпрос за потоци на богатство към и от континента чрез установена финансова инфраструктура за търговия с активи като акции и облигации, както и за управление на богатството.