Токсичният коктейл от застаряващо население и намаляваща раждаемост в цяла Европа вече поставя под въпрос устойчивостта на системите за социална сигурност.

Средният коефициент на плодовитост в ЕС, който е 1.50 живородени на жена през 2020 г., е далеч под нивото на заместване от около 2.1 живородени на жена, необходимо за осигуряване на стабилно население като цяло при липса на миграция.

Европейските страни измислиха различни стратегии за насърчаване на жените да имат повече деца. Един от най-разпространените е да се даде на семействата "бонус за бебе" - парична награда за всяко дете, което имат.

Обединеното кралство предлага различни предимства за насърчаване на двойките да имат деца. Детските надбавки например осигуряват €24.87 на седмица за първо дете и €16.48 на седмица за всички деца след това.

Гражданите могат също така да потърсят помощ за майчинство Sure Start, еднократно плащане от 571 евро за подпомагане на разходите за раждане на дете. Родителите или настойниците могат също да поискат данъчни кредити и универсален кредит, предимство, което им позволява да поискат обратно до 85 процента от разходите за грижи за деца.

Помощи за милиарди: как Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията

Помощи за милиарди: как Германия подпомага хората и бизнеса в пандемията

150 евро еднократен бонус за децата, данъчни облекчения, безвъзмездни помощи за фирми - в пандемията Германия помага на своите граждани с десетки милиарди

Финландия е известна като една от най-щедрите държави в това отношение. Между 2012 и 2022 г. една от най-малките общини в страната, Лестиярви, стана известна с отпускането на 10 000 евро за всяко новородено в отчаян призив за стимулиране на раждаемостта в града.

Местният кмет Марку Вехкаоджа каза пред Euronews Next, че схемата е приключила миналата година, тъй като много от семействата, получаващи финансовата помощ, са осребрявали парите и след това са се местили другаде.

В Унгария крайнодесният премиер на страната Виктор Орбан определя клиниките за безплодие като обекти от "национално стратегическо значение".

Младите семейни двойки в Унгария могат да поискат от банката заем до 10 милиона форинта (около 30 000 евро) и да спрат да плащат лихва по него, ако имат дете в рамките на пет години, като заемът им може да бъде изцяло отписан, ако имат три деца. Междувременно жените, които имат четири деца, са освободени от плащане на данък върху доходите.

В Гърция бонус от 2000 евро се дава на всяка майка, която роди и пребивава законно и постоянно в страната.

В Италия родителите могат да поискат помощ при раждане на дете до 192 евро на дете на месец, в зависимост от доходите на домакинството.

В Испания законопроектът за Бюджета за 2023 г. ще включва, наред с други мерки, месечна помощ от 100 евро за майки с деца под тригодишна възраст.

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Сметките за ток и газ растат: Какви помощи отпускат различните европейски държави (и България)?

Държавите-членки на ЕС до голяма степен са отговорни за своите национални енергийни политики

Франция също е известна с пищните си разходи за семейна политика, като около 4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) се отделят за обезщетения като платен родителски отпуск, семейни надбавки и субсидирани грижи за деца.

Страната предлага няколко вида подкрепа. В зависимост от доходите си, домакинствата с три деца могат да получават до €594 на месец като семейна помощ. Те също така получават финансова помощ за заплащане на грижи за деца. Сумата, базирана на годишните брутни доходи на родителите или самотните майки, може да достигне до 647 евро на месец.

Интересното е, че Франция също е шампион по раждаемост в Европа с 1,83 раждания на жена.

В България майките имат право на еднократна помощ при раждане на дете, независимо от доходите на семейството, когато детето не е настанено за отглеждане извън семейството. 

Размерът на помощта се определя ежегодно и се диференцира според поредността на децата, родени от майката като за първо, второ и трето дете.При раждане на близнаци, един от които е второ дете на майката, помощта се изплаща за всяко дете близнак в размера за второ дете.

Испания ще дава помощи на младежите за да се изнесат от домовете на родителите си

Испания ще дава помощи на младежите за да се изнесат от домовете на родителите си

Хората на възраст под 35 години и с годишен доход под 24 318 евро могат да кандидатстват за месечната субсидия

Размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете е, както следва: за първо дете - 250 лв.; за второ дете - 600 лв.; за трето дете - 300 лв.; за четвърто и всяко следващо дете - 200 лв. 

Размерът на данъчното облекчение за деца за 2022 г. е в зависимост от броя им, като за едно ненавършило пълнолетие дете е 6000 лв. (сума за получаване до 600 лв., когато през годината са получени доходи, обложени с 10 на сто данък ), за две - 12000 (сума за получаване до 1200 лв.), а за три и повече - 18000 лв. (сума за получаване до 1800 лв.).