Настоящият изпълнителен директор на Google – Лари Пейдж, обяви днес в блога на компанията, че тя ще се реорганизира. Google ще остане единствено за интернет бизнеса, а останалите звена ще бъдат изнесени в новосформираната компания Alphabet (Азбука на български).

Новият изпълнителен директор на Google ще бъде Сундар Пичай, който досега бе вицепрезидент. Лари Пейдж ще бъде изпълнителен директор на Alphabet, където президент ще бъде другият съосновател – Сергей Брин.

На фондовата борса NASDAQ ще се търгува новосформираната компания Alphabet, която ще замести Google, а акциите ще бъдат заменени в пропорция 1:1 за всички типове. Alphabet ще продължи да се търгува под кодовете GOOGL и GOOG. Всички акционери в Google ще станат акционери в Alphabet, а самата Google ще бъде изцяло дъщерно дружество на новосформираната компания.

Причините за преобразуването изтъкнати от Лари Пейдж са по-добро управление, където проекти като Calico и Wing ще бъдат отделени като самостоятелни проекти под шапката на Alphabet.

Въпреки че не е посочено като причина, възможно е преобразуването да е първа стъпка от разделянето на бизнеса на Google, което е много вероятно да бъде изискано от Европейската комисия, във връзка с разследване за злоупотреба с господстващо положение. За момента можем само да гадаем.

Самият факт, че най-голямото звено на новоучредената компания, а именно интернет услугите, които ще продължат да оперират под шапката на Google Inc., ще бъдат ръководени от нов изпълнителен директор, също е намек, че можем да очакваме в бъдеще още по-голямо раздробяване на различните дейности на компанията.

Не е ясно къде ще се намира операционната система Android в новата структура, както и дали могат да се очакват още кадрови размествания в интернет гиганта.

Акциите на Google поскъпнаха с над 5% (около 35 долара на акция) на NASDAQ в първите часове след обявлението, като сделките не са на регулирания пазар, тъй като борсата е затворена. Те приключиха предния ден с минимален спад от 0.19%.