България ще достигне средното европейско ниво, а българинът - средните европейски доходи до 10 години. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков по време на публична лекция, изнесена пред студенти от НБУ. Лекцията бе уважена и от образователния министър Сергей Игнатов. За да бъде осъществена тази цел, Дянков предложи да се запише в Конституцията на т. нар. Пакт за фискална стабилност, което по думите му дефакто означава финансова дисциплина за държавата.

Предвижда се в този пакт да бъдат фиксирани и ключови параметри - размер на бюджетния дефицит, който според вицепремиера трябва да не надвишава 3% всяка година. Освен това преразпределителната роля на държавата ще бъде сведена до 36-38% от БВП.

Следваща точка от пакта за стабилност ще включва невъзможността преките данъци да бъдат промени само с обикновено мнозинство в НС, т.е. необходими са 160 депутати.

Припомняме, за да бъде променена Конституцията, трябва предложението за това да бъдат одобрени в три последователни четения, а броят на гласувалите депутати трябва да е ¾ от цялото НС. Това означава, че за да бъдат прокарани реформите на Симеон Дянков, те трябва да получат подкрепата на част от опозиционните БСП, РЗС и ДПС.

Този пакт, обясни финансовият министър, ще даде една прогнозируемост на макроикономическата ни рамка, което ще бъде добре дошло за инвеститорите. Това наред с ниските данъци ще е привлекат ресурс, който ще осигури стабилен растеж и работни места.

При успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави членки на ЕС, обясни Дянков. Той посочи, че подобен механизъм има във Германия, но дори там той не толкова строг, колкото ще бъде нашият.

Изчисления на Money.bg показват, че за да достигнем средното равнище на БВП на човек от населението в ЕС икономиката ни трябва да нарасне с 300%. Запитан кой ще бъдат двигателите на такъв растеж Дянков заяви, че със сигурност това няма да са новопостроени хотели по Черноморието. Ще се разчита на износа и конкурентоспособността на българския труд, посочи финансовият министър. Той посочи, че през миналата година страната ни е влезнала в челната тройка по производство на велосипеди и матраци, като сме пробили на пазарите в Южна Америка, Пакистан и др.

На въпрос на money.bg какво ще мотивира опозиционните депутатите да направят това Дянков подчерта, че ще разчита на разумността и далновидността на всеки един от народните представители.

Изпълнението на бюджета за първия месец от тази година е по-добро от това през миналата, заяви финансист номер едно в отговор на въпрос на money.bg. Той обаче отказа да даде конкретни числа.

Относно увеличението на минималната работна заплата, предложено от Тотю Младенов Дянков бе категоричен, че това нещо няма да бъде направено, но поясни, че работата на социалния министър е да предлага подобни мерки.