91-та сесия на Европейската конференция на министрите на транспорта (ЕКМТ) ще се проведе в София. Форумът ще се състои на 30-31 май в Конгресния център на хотел „Кемпински-Зографски". Основната тема на заседанията ще бъдат задръстванията, причинени от трафика по пътищата и мерките за тяхното намаляване.

Министър-председателят на Република България Сергей Станишев ще приветства участниците в Европейската конференция на министрите на транспорта. Преди официалното откриване ще бъде валидирана пощенска марка, посветена на форума.

В конференцията ще вземат участие 30 министри на транспорта. Европейската комисия ще бъде представлявана от генералния директор на Генерална дирекция „Транспорт и енергетика" DG TREN Матиас Рюте.

Секретариатът на ЕКМТ се ръководи от генералния секретар на организацията Джак Шорт. На форума ще присъстват също посланици и представители на акредитираните в София дипломатически мисии на страните-членки на ЕКМТ.

Българската страна пое председателството на ЕКМТ през 2006 г. от Ирландия. Министърът на транспорта Петър Мутафчиев е нейн председател за период от една година.

Европейската конференция на министрите на транспорта (EКМТ) е международна правителствена организация, създадена с протокол, подписан в Брюксел на 17 октомври 1953 г.

Той дава възможност на министрите, които отговарят за транспорта, да си сътрудничат в областта на транспортната политика. В организацията са включени министри на транспорта от 44 европейски страни и 8 неевропейски държави със статут на асоциирани членове или наблюдатели.