"Няма елементарни човешки условия за труд в българските железници", това заяви днес лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов при проверката на синдикатите с инспектори от областна инспекция по труда Пловдив в локомотивното депо в Пловдив.

Констатирани бяха много нарушения от страна на инспекторите в локомотивното депо. Работниците не са получавали от месец февруари полагащото им се работно облекло. Констатирано бе още, че в здравният пункт, откъдето минават работниците за преглед, нямаше никакъв лекар.

Мястото за почивка на железничарите е превърнато в барче, хигиенно-санитарният възел е в окаяно състояние, въпреки усилията, които бяха предварително положени от страна на персонала във връзка с проверката. Някои от работниците се оплакаха, че не са получавали безплатно кисело мляко, което им се полага, съобщава Plovdiv24.com.

"Сега на железничарите, държавата им вземe данък около 350 лева на година за социален разход от заплатите им. По 300 часа на година те работят извънреден труд. Защо никой не се е отчел от страна на българските държавници към железничарите? Къде са тези 160 милиона долара, които държавата е взела от Световната банка за подобряване на качеството на труда за българските железници? От 15 години насам броят на работещите в ж.п. транспорта е намалял - от 82 000 души на 32 000 хиляди човека. Сега на ход е премиерът Сергей Станишев, а не министрите от неговото правителство", заяви още Желязко Христов.

В момента в локомотивното депо работят 1040 работника, като средната заплата е около 300 лева. След направената проверка инспекторите констатираха, че липсват нормални условия за работа. На лице е лоша вентилационна система в помещенията на работниците и слаба светлина, като ще се направят нови замервания на пространството в което те работят.