Около 3 000 души - служители на "Кремиковци", са блокирали изходите на комбината.

За това потвърди пред news.bg Росинка Генчева, зам.-председател на Национална федерация "Металурзи" към КТ "Подкрепа.

По думите й протестиращите са над 2 500 души, а причината те да се съберат пред „Кремиковци" е, че изпълнителният директор Гунтопали Джаганадам ще пътува извън България в рамките на една седмица.

Той трябва да замине още тази вечер. Към момента са се събрали работници от първа и от редовната смяна.

Според Генчева това ще е гибелно за комбината, защото ще спре разглеждането на единствената работеща оферта с Константин Жеваго.

Тя уточни, че офертата е била разглеждана снощи, а днес Управителният съвет на комбината е трябвало да се проведе заседание, на което да обсъди въпроса и да я потвърди. Именно поради заминаването на Джаганадам това няма да се случи.

Генчева бе категорична, че работещите в комбината вече не могат да търпят и да чакат. Два месеца сме без заплати, заяви тя.

Завардили сме всички входове на централната сграда, добави Генчева.

От пресцентъра на „Кремиковци" потвърдиха, че пред комбината има събрано множество от хора, но го определиха не като протест, а като открита дискусия между работниците и УС.

От там добавиха, че все още нямат официална информация от ръководството относно това дали снощи е била обсъждана оферта с Жеваго и дали Джаганадам ще напуска страната. Такава се очаква по-късно днес.

Припомняме, тази сутрин представителите на синдикатите от „Кремиковци" предупредиха за една нова опасност - „Кремиковци" да се превърне във второ Челопечене.

В писмо до държавния глава и премиера лидерът на КТ „Подкрепа" предупреждава, че "Булгаргаз" ЕАД е намалило подаването на природен газ за "Кремиковци"АД на 15 хил.куб.м./час. При това положение, алармира Тренчев, "Кремиковци" АД спира.