57 общини се събират утре на работна среща в НДК с екоминистър Джевдет Чакъров, за да отчетат изпълнението на проектите по програма ИСПА по оперативната програма "околна среда".

Кметове и експерти от общините бенефициенти ще правят анализ на изпълнението на проектите, ще посочат възникналите проблеми и ще търсят помощ от държавата. Целта е да се направи анализ на рисковете и да се подготвят специалисти в общините за усвояване на европарите след 1 януари 2007 година.

МОСВ има проектна готовност да кандидатства с предложения за 21 интегрирани водни цикъла за 517 млн. евро и за 16 интегрирани проекта в сектор "отпадъци" - обща стойност 289 млн. евро, каза Джевдет Чакъров.

До края на 2006 г. са предвидени 4 обучения за общини, бенефициенти по програма ИСПА на ЕС.

През следващата година ще бъдат организирани курсове за общинските специалисти за усвояване на средства по оперативната програма "Околна среда". Ще бъде изграден и Националния център за обезвреждане на опасните отпадъци.

В сектора на концесиите ще се променят процедурите за даване на концесии за подземните богатства.

Предвиждат се по-високи концесионни възнаграждения, които не били актуализирани от доста време и в момента постъпленията от концесионни такси са около 15 млн. лева.

Промените в закона предвиждали баланс на интересите на общините и държавата, като се отчитали и тези на инвеститорите.