Доларът се понижи към еврото и отстъпи от 10-месечния си връх към йената на днешната азиатска търговска сесия, след като шефът на ФЕД-Сейнт Луис Пуул заяви, че се притеснява повече от пониженото икономическо развитие отколкото от инфлационните рискове.

Пуул, който е известен с искането на по-строги мерки за борба с инфлацията като федерален банкер е заявил пред Ройтерс, че ще подкрепи съкращаване на лихвеното ниво, ако икономиката продължи да изостава.

След силните данни за американските работни места от миналата седмица, инвеститорите отново са позитивно настроени около бъдещите стъпки на ФЕД и не очакват понижени на лихвата преди началото на 2007 г. Това означава, че още няколко месеца, лихвеното предимство на долара ще остане непокътнато.

Федералният Резерв на САЩ остави лихвеното ниво на 5.25% на последните си две заседания, като банкерите са на мнение, че едва ли ще има нужда от повече покачвания.

Пазарните играчи се опасяват, че ако доларът пробие психологическите нива от $1.25 и 120 йени, много е възможно това да „налее още масло в огъня".

Доларът се понижи до 119.20 йени, от високите нива 119.40 на търговската сесия в Ню Йорк. Припомняме, че в сряда, доларът достигна рекорден връх на 119.84, което беше най-високото ниво от миналия декември.

Единната европейска валута се покачи до $1.2570, от $1.2550 в Ню Йорк, но по-късно отново се върна в ниските нива. За момента доларът не успява да върне еврото под психологическата бариера от $1.25. Еврото остана слабо променено към японската йена на ниво 149.85 йени, като вече известно време не успява да покачи над 150 йени.

Йената пострада доста след като на последното си заседание Японската банка не покачи лихвеното си ниво от 0.25%.