България спечели арбитражното дело срещу „Плама Консорциум Лимитид" в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове във Вашингтон, САЩ.  Арбитражът постанови, че исковете на дружеството срещу страната ни са неоснователни и ги отхвърли изцяло, като осъди „Плама Консорциум Лимитид" да заплати значителна част от разноските по делото, съобщават от Министерство на финансите.

На 19 август 2003г. „Плама Консорциум Лимитид", като мажоритарен собственик на „Нова Плама" АД (с предишна търговска фирма „Плама"АД) и съответно на петролната рафинерия в град Плевен, заведе дело срещу България.

В иска си „Плама Консорциум Лимитид" претендираше обезщетение в размер на 280 милиона щатски долара, заедно със сложна лихва, считана от 15 декември 1999 година. Дружеството, учредено в Кипър, твърдеше, че България е нарушила стандартите за защита на чуждестранните инвестиции, определени в Договора за енергийната харта и Договора между правителството на България и правителството на Кипър за взаимно насърчаване и защита на инвестициите.

Според него допуснатите от страната ни нарушения на международното право, както поотделно, така и като комбиниран ефект, са довели до унищожаване или експроприиране на инвестицията му в страната.

Преди и по време на завеждане на делото „Плама Консорциум Лимитид" също така изпрати множество оплаквания и обвинения срещу до Европейския съюз и НАТО.

След завеждането на делото страната ни оспори юрисдикцията на арбитражния трибунал да разгледа спора. В началото на февруари 2005 г. арбитражът постанови, че няма юрисдикция на основание Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Кипър и че останалите юрисдикционни възражения на България ще бъдат съединени с фазата по съществото на спора и разгледани заедно с нея.

Решението му беше определено в авторитетното списание „Интърнейшънъл арбитрейшън ревю" като „повратна точка" и „значима промяна в полза на държавите по отношение на приложението на клаузата за най-облагодетелствана нация".

През август 2005гконсорциумът направи искане арбитражният трибунал да наложи обезпечителна мярка, с която да постанови спиране на всички съдебни и административни производства срещу „Нова Плама" АД в страната и да задължи държавата да не предприема други такива производства.

Страната ни възрази и искането на ищеца бе отхвърлено изцяло. Три години по-късно, след представяне на поредица писмени защити и провеждане на процесуални заседания, в края на август т.г. арбитражният трибунал постанови решение по съществото на спора, което е изцяло в полза на Република България.

В своето решение трибуналът постанови, че „Плама Консорциум Лимитид" не се ползва от защитата, предвидена в Договора за енергийната харта, защото е придобило акциите си в „Плама" АД чрез измама.

Дружеството е излъгало Агенцията за приватизация, която е следвало да даде разрешение за прехвърлянето на акциите, че чрез него те ще бъдат придобити от консорциум, състоящ се от швейцарското дружество „Андре и Сие" и норвежкото дружество „Норуиджън Ойл Трейдинг", а в действителност собственик на „Плама Консорциум Лимитид" е бил френският гражданин Жан-Кристоф Вотрен.

Освен това арбитражният трибунал постанови, че дори и ако се приеме, че „Плама Консорциум Лимитид" има правомерно придобита и защитена от международното право инвестиция, исковете на дружеството срещу Република България са напълно неоснователни и поради това ги отхвърля изцяло.

С оглед на размера на спорния материален интерес и своята фактическа и правна сложност това дело е най-значимият международен правен спор в историята на България. По него бяха събрани и проучени повече от 70 000 страници документи, бяха представени над 1000 страници писмени защити, 20 експертни становища, 40 свидетелски декларации, 1500 писмени доказателства.

Това е първото арбитражно дело, разгледано от арбитражен трибунал на Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове, по което се постановява решение по същество въз основа на Договора за енергийната харта.