Белгийската финансова и застрахователна група KBC планира да задели 79 млн. евро за изкупуване на останалите 30% от капитала на българския застраховател ДЗИ.

По този начин белгийците планират да осъществят пълен контрол върху нашия застраховател с цел да контролират и управляват компанията по-лесно и ефективно, съобщиха от компанията, цитирани от агенция "Ройтерс".

След отправянето на търгово предложение към останалите миноритарни акционери може да последва отписване на дружеството от публичния регистър и прекратяване търговията с акциите му на борсата.

Белгийците са си поставили амбициозни финансови цели за периода 2007 - 2009 г., като стратегията на КВС за Централна и Източна Европа предвижда увеличаване на банковите клонове с 30%, усъвършенстване на мрежите застрахователните агенти, изграждане на повече трансгранични мрежи и укрепване на пазарното присъствие в региона.

Припомняме, че в края на януари тази година KBC плати 185 млн. евро за 70% от капитала на ЗПАД ДЗИ.

От белгийската финансова група заявиха, че търсят да придобият и търговска банка в България, която да позволи компанията успешно да внедри белгийската практика в сферата на банковото застраховане.