Българска телекомуникационна компания ЕАД е придобила 100% от акциите на НУРТС България АД(NUHA), уведомяват с публикация от придобитото дружество, чийто облигации се търгуват на Българска фондова борса. Така БТК става едноличен собственик на капитала на НУРТС България.

Капиталът на НУРТС България АД е съставен от 151 482 310 бр. обикновени акции с номинална стойност 1 лев.

НУРТС е водщият доставчик на услуги излъчване и пренос на радио и телевизионни програми в България. Компанията притежава мрежа от близо 700 радио и телевизионни станции в цяла страна. Основни клиенти на НУРТС са БНР, БТВ, Нова ТВ, ГВ7, Виваком, Мобилтел, Теленор и много други частни и държавни фирми.

Към първото тримесечие на 2015 г. НУРТС е със загуба от 491 хил. лв. Приходите от продажби на услуги към този период е 7 868 хил. лв.

Към края на 2014 г. НУРТС бе собственост на Булсат Партнърс ЛТд., дружество регистрирано в Дубай, ОАЕ, притежаващо 50% от капитала. Другите 50% се държаха от Манселорд Лимитид, регистрирано в Република Кипър.

Заявлението за придобиване на НУРТС от страна на БТК е постъпило в КЗК през септември 2014 г. На 3 юни 2015 г., КЗК е дала разрешение за придобиване на НУРТС от страна на БТК.