След като се коментираше, че германското правителство ще забрани изцяло тютюнопушенето в ресторантите, управляващата коалиция се реши на частична, а не пълна забрана
Това повдигна критиката на Зелените, че правителството се е поддало на натиска на тютюневото лоби.

Коалицията на управляващата партия Християнски демократичен съюз (CDU), баварския й вариант (CSU) и Социалната демократическа партия (SPD) е взела под внимание вредите за пасивните пушачи, както и правата на не-пушачите, но не желае правата на не-пушачите да надделяват над правата на пушачите.

В ресторанти с площ над 75 кв.м.в закрити помещения пушенето е забранено - но дори и на обекти с такава площ е възможно да се отдели зона за пушачи. Това точно съвпада със становището на Германската Федерация на цигарената индустрия.

Зелените намериха в това повод да обвинят управляващите, че „коленичат" пред цигареното лоби. Бербел Хьон, лидер на парламентарната фракция на зелените, казва пред Süddeutsche Zeitung, че изглежда вече здравето на трудещите се не играе никаква роля. Тя има пред вид, че рискът от рак на белите дробове на служителите в ресторантите е с 50% по-висок.

В спора се намесва и потребителската комисия, която заседава по случая в сряда. Ръководителят й, също от Зелената партия, счита, че частичните забрани не са съществено решение на проблема. Екипът на Дойче велле пише следното по случая: „Най-новите изследвания за рисковете на пасивното пушене и неефективността на настоящата регулация показа, че е необходима пълна законова забрана срещу тютюнопушенето в ресторантите за да се предпази здравето на служителите, работещи в задимена среда".