Синдикалните федерации на КТ „Подкрепа" и КНСБ са потвърдили, че вчера са водени преговори на високо ниво между правителството и представители на украинската „Смартгруп", която е кандидат-купувач за комбината.

Има и друг кандидат за предприятието - чешка компания, която в момента прави презентацията си пред синдикатите, съобщи БНР.

До две седмици съвместна експертна група от български експерти и от украинската фирма „Смартгруп" трябва да пресметнат какъв размер инвестиции трябва да се направят в комбината по екологичната програма. Минимумът по думите на Людмил Павлов е 240 млн. евро.

На базата на плана за жизнеспособност украинската компания би могла да влезе в комбината като оператор с намерението да стане собственик в последствие.

В момента синдикатите слушат и презентацията на чешката финансова компания „Ей ти Карней", която предлага договор за ишлеме в „Кремиковци" с идеята след като бъде оздравено предприятието, да се оттеглят. Презентацията се прави от консултантите на чехите „Ем ел Морган".