Съветът на директорите на Световната банка даде на президента си Пол Уолфовиц отсрочка до края на седмицата, за да подготви отговора си на повдигнатите срещу него обвинения в протежиране.

Съгласно официалното съобщение от банката, своите заключителни коментари Уолфовиц ще може да представи до края на работния ден в петък. След това работната група, която пое неговия случай, ще направи своя окончателен доклад и ще го депозира пред Съвета на директорите.

Членовете на Борда изразиха готовност да се срещнат с Уолфовиц във вторник следобед следващата седмица, ако той поиска лично да изложи своите аргументи. Едва след това Съветът ще вземе решение за изход от сложната ситуация.

Задочно отговаряйки на критиките, обвиняващи Съвета на директорите в излишна припряност, оттам подчертаха, че готвеният доклад на работната група ще позволи ефективно и последователно да се разреши въпросът на базата на справедлив процес и щателно разглеждане на всички обстоятелства. В потвърждение те разпространиха хронология на ключовите събития.

Уолфовиц е обвинен, че оказал протекция на своя отдавнашна приятелка, работеща в Световната банка в нарушение на правилата на банката и е спомогнал за нейното назначаване на престижна и високоплатена работа.