„Далкия Интернационал" ще инвестира в оптимизиране на топлофикационната мрежа у нас, ако придобие някоя от топлофикациите в Пловдив, Варна и Русе, заяви директорът на „Далкия" за Централна и Източна Европа Жан Мишел Мазалера, по време на работна закуска с медиите днес.

Мазалера заяви, че „Далкия" възнамерява да инвестира в страната в четири основни насоки, свързани с развитието на топлофикационната и електроразпределителна мрежа у нас.

Според шефа на френската компания за ЦИЕ, при евентуално спечелване на конкурса за една от топлофикациите, за които участват, „Далкия" ще инвестира в подобряване на първо място състоянието на котлите, като се спазват всички екоизисквания на ЕС. Компанията ще се стреми да повиши рандемана на котлите, като по този начин ще повиши и ефективността на производството.

„Далкия" ще вземе мерки за подобряване преноса на топлоенергия, като се сменят тръбите и помпите, необходими за оптимизирането на топлофикационната мрежа, с което да се минимизират загубите на преноса.

Французите наблегнаха на идеята да инвестират в т.нар. когенерация на енергия, което включва едновременно производство и разпространение на топло и електроенергия. Според компанията когенерацията е най-добрия начин за оптимизация и постигане на висока ефективност на предлаганите услуги в енергийния сектор.

Мазалера заяви, че конкретни данни за инвестициите на този етап не са ясни, като това ще стане, ако компанията спечели някой от търговете. Той допълни, че инвестиции ще има обаче в сферата на информационното обслужване.

Освен приватизацията на топлофикационните дружества, „Далкия" има планове, свързани с реализирането на енергийни и енергоспестяващи проекти, като това е и причината за закупуването на мажоритарния дял в Компанията за енергоспестяване у нас КЕС АД в края на август тази година.