Още 2 проекта по програма ФАР на обща стойност около 33 млн. евро ще се изпълняват в общини с потенциал за развитие на туризма. Това съобщи по време на Родопската туристическа борса "Планините в България - гостоприемство в четири сезона" зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Той представи досега изпълнените проекти по програма ФАР в областта на екотуризма.

Новите проекти ще стартират до няколко месеца - очаква се това да стане през май 2007 г., и ще се изпълняват до 2 години.

Те ще са насочени към инфраструктурата - пътна и ВиК в районите, които ще развиват туризъм. 86 общини кандидатстват по проектите, но окончателен избор още не e направен.

Паралелно с проектите по програма ФАР зам.-министър Михалевски представи възможностите за финансиране на общински проекти по Оперативна програма Регионално развитие - приоритет 3 - подпомагане на туристическия сектор.

С кредити и бюджетно финансиране се планира допълнително водоснабдяване на курорта Пампорово, заяви зам.-министърът.

Той каза, че за следващия зимен сезон водоподаването в курорта ще се удвои. Сега водоподаването е 30 - 35 литра в секунда.

С бизнеса е обсъждана идеята да се изгради ново платно по пътя Асеновград - Смолян. В момента се изготвят анализи на натовареността на пътя и рисковете, възложени от частния сектор.

До края на годината вероятно ще има решение дали да се изгражда ново пътно платно или да се разшири сега съществуващия път, каза зам.-министър Михалевски.