В навечерието на Деня на българската община - 12 октомври, разговаряме с кмета на Разград,  Денчо Бояджиев.

Господин Бояджиев, каква е равносметката в средата на третия ви мандат?

Започнах третия си мандат с конкретна и реалистична програма, съобразена с нуждите на моите съграждани и с възможностите на общината. Нашата цел е, независимо от трудностите, въпреки кризата, Разград да подобрява условията си за живот и за бизнес и да продължава да се развива възходящо. Най-важните ни приоритети си остават създаването на инфраструктура, предпоставки за развитие на икономиката и допълнителни стимули за бизнеса във всички населени места. Постигнахме много през тези осем години, откакто съм кмет и това ми дава повод за оптимизъм и за гордост от резултатите, които отчитаме и които са видими от всички. Те се дължат на организирания, мотивиран, амбициозен и находчив екип, с който работя.

Градът ни става все по-уреден, уютен и красив. За бизнеса бяха създадени редица условия. „Хювефарма" построи нов завод, „Амилум" откри нов цех, зона „Перистър" продължава да удовлетворява исканията на бизнеса и постепенно се превръща в модерна зона за бизнес и контакти. Тази година там отвориха врати два логистични центъра и няколко фирми. ПФК „Лудогорец" вече има прекрасна собствена тренировъчна база с възстановителен и рехабилитационен център. Намерихме решение за ремонт и енергийно саниране на спортна зала „Абритус".

Успявате ли да усвоявате достатъчно средства от европейските фондове и програми?

Работим много добре и по оперативните програми на ЕС - имаме защитени 25 европроекта за над 90 млн. лв. През миналата година реализирахме проект за благоустрояването на 7 жилищни квартала в Разград. Тази година спечелихме проект за обновяването на централната градска част, с който градът ще придобие съвременен европейски облик. В момента в процес на изпълнение са 12 проекта за над 55 млн. лв.

Ще маркирам най-важните от тях: за доизграждане и реконструкция на съществуващата канализационна и водопроводна мрежа и пречиствателна станция за отпадни води; за развитие на културно-историческите атракции в АР „Абритус"; за изграждане на подходяща социална инфраструктура за деца и младежи с увреждания.

Скоро предстои да завършим проект за енергийна ефективност на образователната инфраструктура в общината, както и проекта за изготвяне на интегриран план за градско възстановяване и развитие, който ще подпомогне осъществяването на дългосрочна визия за развитието на града. Мислим и за приоритетите и потребностите през новия програмен период 2014-2020г.

С едно изречение - работим на пълни обороти и гледаме напред извън границите на мандата. Убеден съм, че Разград все по-необратимо ще се превръща в привлекателно място за живот, бизнес и туризъм.

Преди броени дни се проведе традиционният Ден на диалога между законодателната и местната власт, чийто организатор е Националното сдружение на общините в Република България. Вие сте член на Управителния съвет на сдружението, какви предложения направихте пред депутатите и за какво настоявахте ?

Денят на диалога е една чудесна инициатива на НСОРБ, която се провежда ежегодно от 1998 г. насам във всички областни центрове. На тези срещи местната власт представя пред законодателната своите проблеми и становища по различни актуални въпроси, касаещи местното самоуправление. Таза година направихме изключително важни предложения, отнасящи се до Закона за държавния бюджет за 2014г., Закона за публичните финанси, Гражданско-процесуалния кодекс, за така дълго чаканата децентрализация, за увеличаване на инвестициите за изграждане на общинска пътна мрежа и за зимното почистване, за гарантиране от страна на държавата на субсидиите за дейностите, които се прехвърлят на общините. Поставени бяха и специфични регионални акценти, за които бяха поети ангажименти от страна на депутатите. Много от темите са поставяни през последните четири години, но без резултат. Силно се надяваме и вярваме, че промените ще се случат. Защото именно местната власт е базата, върху която управляващите трябва да стъпят, за да реализират политиките, които се очакват от тях.

Как работите с Общинския съвет ?

Имаме перфектно взаимодействие с Общинския съвет. Благодаря на общинските съветници, на председателя на Общинския съвет Милена Цанева за разбирането при решаване на важните въпроси, касаещи Разград, населените места и хората, които живеят тук. Намирам подкрепа от страна на местната законодателна власт и се радвам, че е така, защото от това печелят всички наши съграждани.

Какво ще пожелаете на Вашите колеги в общинската администрация за празника?

Обръщам се с огромна благодарност и признание към труда на всички общински служители. Пожелавам им да бъдат живи и здрави, да работят все така отговорно, професионално и всеотдайно за добруването на разградчани!