За развитието и новата визия на Разград разговаряме с кмета на общината, Денчо Бояджиев

Г-н Бояджиев, в навечерието сме на Деня на българската община - 12 октомври. Като добър стопанин, удовлетворен ли сте от реализираното до момента ?

2014-та не е от най-леките години за общината, но въпреки множеството трудности, успяваме да съхраним нормалния живот на разградчани и функционирането на всички структури, както и да поддържаме добра визия на нашия град. Продължаваме да работим активно по спечелените проекти, върви подготовката и за новия програмен период. Постигнахме много и това ми дава повод за оптимизъм и за гордост от резултатите, които отчитаме и които са видими от всички. Те се дължат на мотивирания, организиран и находчив екип, с който работя. Градът ни става все по-хубав, уютен и красив.

По какви проекти работите в момента?

Броени дни ни делят от финализирането на най-крупния проект в сферата на културната инфраструктура - „Абритус-мистика и реалност", на стойност над 6 млн. лeва. По него бяха реализирани консервационни и реставраторски дейности, свързани с експонирането на крепостна стена, две кули от нея и християнски култов комплекс в НАР „Абритус".

Изградени са модерен интерактивен музей, посетителски център със сувенирен магазин, лапидариум, алеи и маршрути във вътрешното пространство на крепостта, художествено и алейно осветление. Предвидени са забавления за децата и организиране на промоционални събития, фестивали и др. Изготвени са и много рекламни материали, филми. На 26 октомври разградчани и гостите на града ще могат да видят промоционалната проява - възстановката „Военен сбор в лагера на Траян Деций". Убеден съм, че късноантичният град Абритус ще се превърне в изключителна атракция за чуждестранни и български туристи.

В ход са строително-монтажните дейности по проекта за създаване на зелена и достъпна градска среда в централната част на Разград за над 5 млн. лева. През лятото на следващата година центърът на града ще придобие съвременен европейски облик.
В процес на реализация са и няколко проекта в социалната сфера. Скоро ще отворят врати два центъра за настаняване от семеен тип и едно защитено жилище за деца и младежи с увреждания,

Усилено върви подготовката на инвестиционни проекти за кандидатстване през периода 2014-2020 г.

Имате ли проекти по публичната инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите"?

Работим и по трите проекта, одобрени за финансиране по публичната инвестиционна програма „Растеж и развитие на регионите" на обща стойност 5 300 000 лева.

Първият от тях е за реконструкция и модернизация на стадион „Лудогорец Арена". Там се изгражда новият сектор Б, който ще носи името на героя от мача на „Лудогорец" със „Стяуа" Козмин Моци. Догодина стадионът ще бъде с изцяло обновена визия и най-важното - Разград ще има уникално футболно съоръжение, отговарящо на изискванията и критериите на УЕФА за 4-та категория, което означава, че на него ще могат да се провеждат футболни срещи от турнирите на Лига Европа и Шампионска лига.

Завършихме втория проект по програмата, по който бяха рехабилитирани 12 улици в Източна и Западна промишлени зони, като тази инвестиция е от изключително значение за бизнеса в района.

Продължаваме работата по третия проект - изграждане на втори етап от инфраструктурата на територията на бизнес зона „Перистър". Там ще бъдат изградени нови улици, външно водоснабдяване и отводняване, улично осветление, телекомуникационна мрежа, газоснабдяване.

Общинският съвет одобри предложението ни за поемане на нов инвестиционен кредит в размер на 7 млн. лв., от които 5 млн. ще бъдат вложени в изграждане на пътната инфраструктура в общината, а останалите 2 млн. ще използваме за финансиране на строителство на различни обекти, за които по една или друга причина не можахме да осигурим паричен ресурс.
Разбира се, не можем да не споменем и фантастичния успех на „Лудогорец", който прослави не само Разград, но и България по цял свят.

Убеден съм, че Разград все по-необратимо ще се превръща в привлекателно място за живот, бизнес и туризъм.

Как работите с Общинския съвет?

Имаме много добро взаимодействие с Общинския съвет. Благодаря на председателя и на общинските съветници за решаването на важните въпроси, касаещи Разград, населените места и хората, които живеят тук. Радвам се, че намирам подкрепа от страна на местната законодателна власт, защото от това печелят всички наши съграждани.

Какво ще пожелаете на Вашите колеги в общинската администрация за празника?

Обръщам се с огромна благодарност и признание към труда на всички общински служители. Пожелавам им да бъдат живи и здрави, да работят все така неуморно и всеотдайно за добруването на разградчани!