До седмица ще бъде стартирана процедурата за избор на стратегически инвеститор, който да финансира цялостното изграждане на втората атомна централа у нас АЕЦ „Белене".

Това стана ясно по време на 11-тата междуправителствена българо-руска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се проведе в хотел „Кемпински Зографски" в столицата.

Министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров заяви, че всичко по проекта върви нормално, като няма закъснение в плана за строителството и оборудването на новата ни атомна електроцентрала.

Договорът за цялостното финансово осигуряване трябва да бъде подписан в началото на следващата година, става ясно от предоставената от НЕК информация относно финансирането по проекта за АЕЦ Белене.

Процедурата за избор на партньор за цялостното финансиране по проекта представлява търсенето на стратегически инвеститор, който да стане съсобственик в новоучреденото дружество АЕЦ „Белене".

НЕК ще запази мажоритарния си дял в това предприятие от 51% от капитала, като останалите акции ще бъдат предложени на стратегически финансови инвеститори.

Към момента интерес към финансирането на централата има италианската енергийна компания Enel, която през миналия месец обяви, че иска да купи до 49% от бъдещата атомна електроцентрала.

Тогава италианците заявиха още, че техния интерес към нашата централа е част от заложената им цел за увеличаване на пазарния им дял в атомна електроенергия, чрез която да диверсифицират своите предимно газови енергийни източници.