Доларът спадна спрямо еврото и йената вчера заради очакванията, че председателят на ФЕД, Бен Бернанке ще повтори в изявлението си пред конгреса тази седмица, че паричната политика на САЩ ще остане гъвкава.

Бернанке ще говори пред Конгреса днес и утре, като това може да внесе яснота, кога точно ФЕД смята да започне да намалява изкупуването на облигации. Доларът претърпя разпродажби през втората половина на миналата седмица, след като председателят заяви, че много гъвкавата монетарна политика ще бъде необходима за обозримото бъдеще, пише finance.bnr.bg.

Еврото се покачи с 0.70% до 1.3154 долара, възстановявайки се от 1.3057, цена, достигната след публикуването на икономическите очаквания на ZEW за Германия. Възходът на еврото го върна обратно над 200- дневната пълзяща средна, която се намира на 1.3076, въпреки това обаче търговците смятат, че съпротива може да бъде срещната на около 1.3150.

Доларът загуби 0.70% и спрямо йената до 99.14 йени.

Зелената валута за кратко възвърна загубите, след като данни показаха, че предприемаческото доверие в жилищния сектор се е повишило през юли до най- високото си ниво за последните седем и половина години, докато потребителските цени са нараснали повече от очакваното за юни.

Отделни данни показаха, че чуждестранните инвеститори продават дългосрочните американски ценни книжа за четвърти пореден месец през май, докато индустриалното производство на САЩ се е покачило малко над очакваното за юни.

Анализатори споделиха, че разочароващите продажби на дребно в САЩ през юни, обявени в понеделник, са подкопали очакванията относно предстоящото намаление на икономическите стимули на ФЕД и са оказали натиск върху долара.

Някои анализатори смятат, че Бернанке вероятно ще поддържа живи очакванията това да се случи по- късно през годината, макар да заяви ясно, че засега политиката няма да бъде затегната.

В отговор на перспективите ФЕД да намали размера на изкупените на пазара облигации, пазарните лихвени проценти в САЩ се покачиха. Доходностите на облигациите се покачват, когато цените на дълга спаднат и обратното.

Йената може да се изправи пред известен натиск към края на седмицата поради очакванията, че изборите за горната камара на Япония в събота ще връчат голяма победа на премиера Шиндзо Абе, което ще му даде повече свобода да придвижи напред програмата си за съживяване на икономиката чрез монетарни стимули и структурни реформи.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, спадна с 0.61% до 82.535, връщайки се по този начин под 100- дневната пълзяща средна на 82.676.

Индексът достигна тригодишен връх на 84.753 на 9 юли, деня преди коментарът на Бернанке и публикуването на протокола от юнското заседание на ФЕД, които разбиха надеждите за намаляване на стимулите през септември и предизвикаха сериозни разпродажби на щатската валута.

Австралийският долар повиши стойността си с 1.47% до 0.9238 американски цента, тъй като пазарните играчи съкратиха залозите за по- нататъшни намаления на лихвените проценти, след като Резервната банка на Австралия заяви в протокола си от юлското заседание, че сегашната й политическа позиция е подходяща.