Доларът се изкачи до 10-месечен връх към йената, а към швейцарския франк е с 5-месечен рекорд на днешната азиатска валутна сесия, след като пазара изключи първо понижение на лихвата от ФЕД през тази година.

Основен двигател за последното рали на долара се оказаха данните за новите работни места в САЩ и повишения оптимизъм на пазара, че може икономическото забавяне да не е толкова фрапиращо, каквито бяха очакванията преди месец.

Рано тази сутрин, доларът се търгуваше на ниво 119.60 йени, след като се беше изкачил до рекордните 119.78 йени на електронната търговия. Това е най-високото ниво за валутната двойка от средата на декември до сега. 

Американската валута остана слабо променена към швейцарския франк на ниво от 1.2700, след като по-рано през деня удари нивото 1.2718. Еврото успя да се възстанови до $1.2540 нивото, след като по-рано беше достигнало дъното на $1.2518. 

Единната европейска валута остана в нивото 150.00 йени, след като беше достигнало рекорда на 150.73 в края на август.

Доларът получи лек тласък към йената в следствие на геополитическите трудности в района и след новината, че японското разузнаване се опитва да установи, дали Северна Корея не е провела втори ядрен опит. За момента обаче, нито Япония нито САЩ не могат да потвърдят със 100% сигурност дали в понеделник е имало наистина ядрена експлозия под земята, или всичко е било за заблуда.

Американската валута намери подкрепа и в изказването на официални лица от ФЕД, които звучаха доста оптимистично за икономиката и не дадоха сигнали, че ще понижават лихвеното ниво до края на годината. Във вторник, шефът на ФЕД-Далас Ричард Фишър заяви, че е доволен от моментното лихвено ниво, но би гласувала за покачването му ако все още има инфлационен натиск.

Днес пазарите ще търсят повече подробности около действията на ФЕД в меморандума от заседанието на монетарната комисия на 20 септември.