Вицепремиерът Симеон Дянков днес преди обяд пристигна с правителствен хеликоптер в Белогадчик, видя репортер на БГНЕС.

Около 11.30 часа министърът на финансите кацна на стадиона в града, за да участва в предизборно събрание на управляващата партия ГЕРБ в града. Първата му среща е била преди обяд в центъра на Белоградчик, а от 13 часа е започнала срещата му с активистите в хотел "Скалите". Тя бе потвърдена от местната структура на партията.

Само за една седмица премиерът Бойко Борисов бе на два пъти във Видин, където бе извикан и активът на управляващата партия от Белоградчик. Месец преди това в града бе и председателят на парламента Цецка Цачева.

По жалба на РЗС и СДС през март тази година бяха касирани изборите за общински съветници в Белоградчик. По-късно с указ на президента бяха насрочени нови избори за 22 юли.

На редовните местни избори през октомври миналата година гласуваха около 4000 избиратели от имащите право на глас над 6000 избиратели. Сега се очаква не по-ниска избирателна активност предвид големия интерес на партийните централи в София към изборите за общински съветници в Белоградчик, прогнозира БГНЕС.

Според агенция "Фокус" вицепремиерът е пристигнал в Белоградчик за участие в форум, посветен на на развитието на област Видин. Пред репортер на агенцията Дянков е казал, че държавата може да си позволи инвестиция от 10 или 12 млн. лв. за срок от три години за всички исторически обекти в България, тъй като приходите ще се възвърнат особено за региони, за които тепърва ще се види резултатът от Дунав мост 2.

"Трябва да се направи план, за да се визуализира пътят до историческите обекти. Трябва да се направи групов проект за 10 исторически обекта на територията на България - сред тях са крепостта Баба Вида, Белоградчишките скали, наскоро откритата крепост в Созопол, да се развие инфраструктурата и археологията. Уверен съм че от началото на следващата година пътникопотокът ще минава не пред Сърбия, а през България", обяснил вицепремиерът Дянков.