Най-задлъжнялата телефонна компания в Европа, испанската Telefonica, може да започне да продава бонове и в японски йени, за да си осигури инвеститорската подкрепа относно нейният дълг от € 51.9 млрд. ($70 млрд.).

Испанска компания вчера пък пусна облигации за $380 млн. в чешки крони. Сега се работи с японски банки относно евентуална емисия бонове и в йени. Целта е транзакцията да бъде завършена преди периода на отпуските август. Също така възможно е продаването на бонове и в долари.

„Искаме достъп до всички главни пазари в света. Търсим различни валути в опита си да се диверсифицираме".

Telefonica през миналите десет години похарчи $80 млрд. и стана най-голям от бившите държавни европейски монополисти. Миналата година компанията купи британския О2, най-голям по брой клиенти оператор на мобилни телефони в U.K. Това понижи нейния кредитен рейтинг в Moody's Investors Service, Standard & Poor's и Fitch, тъй като по този начин испанците поеха и $36 млрд. дълг.

Боновете в йени на Telefonica вероятно в Япония ще получат инвеститорски рейтинг A-. Това е стъпка по-високо от BBB+ на Standard & Poor's и Fitch и еквивалента от Moody's Baa1.

Миналата година Telefonica продаде бонове в долари за $5.2 млрд., най-голямото предлагане на компанията в долари, като част от стратегията за дългосрочно финансиране на придобиването на O2. Оттогава боновете са поскъпнали, намалявайки доходността на $2 млрд. боновете на Telefonica с 7.045 процентна лихва с падеж 2036 до 6.63% от 7.07% преди година.

Очаква се продажбата на американски бонове от Telefonica през тази година да е поне за $1 млрд., макар повече подробности да не се дават. Сделката в йени ще е по-малка отколкото доларовата, тъй като Telefonica е нова фирма за японския пазар.

За миналата година Telefonica намали нетните си задължения с 3% от € 53.5 млрд. Преди поглъщането на О2, дългът на испанците бе 29.5 млрд. евро.

Покрай това, Telefonica и група италиански инвеститори през април платиха € 4.1 млрд. за 18% дял от Telecom Italia, най-голямата телефонна компания на Италия.

Освен това компанията продава и активи за да увеличи капитала си. Telefonica спечели 1.9 млрд. паунда през април за продажбата на собствеността на O2, Airwave 02 Ltd. - радио мрежата на британските полицейски служби и обществени услуги за незабавно реагиране. Миналия месец пък Telefonica се съгласи да продаде 75% дял в холандската Endemol (собственик на Биг Брадър) за € 2.63 млрд.