НАТО ни отряза от помощ при пожари и бедствия", съобщава Сега"

България да не разчита на помощ от НАТО при пожари и бедствия, обяви вчера заместник помощник-генералният секретар на алианса Мориц Йохемс на семинар в София. Организацията нямала традицията да притежава общи активи с изключение на разузнавателните самолети "Ауакс". Нямали и намерение да създават общи граждански сили за реагиране в рамките на НАТО.

"Техниката за потушаване на пожарите е притежание на самите натовски държави и те сами решават дали и как да помогнат", обясни още Йохемс. Той обясни, че нито една страна не ни се притекла на помощ през лятото, защото едновременно имало пожари в Гърция, Испания, Италия, Португалия. "Ако създадем единен център с 8-10 самолета например и едновременно има пожари в десет държави, кой ще вземе решението къде колко да отидат?", попита Йохемс. Според него подобна идея не била работеща, макар че се обсъжда в рамките на ЕС. Министърът на бедствията Емел Етем отново заяви, че при създаването на единни граждански сили било добре един от координационните им центрове да бъде на Балканите.

В същото време Йохемс приветства решението на Русия да ни помогне при потушаване на пожарите през лятото, като обясни, че НАТО поощрявали подобно съдействие в рамките на евроатлантическия съюз за сътрудничество.

Бизнесът обеща да развърже кесиите", информира Стандарт"

Рекордно увеличение на заплатите обеща бизнесът в писмо до премиера. Жестът е в отговор на решението на кабинета да намали данъците и осигуровките.

Вече договорихме минималните осигурителни прагове да се повишат с 25%, обяснява на Сергей Станишев шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Това автоматично води до увеличение и на по-големите заплати. Никой работодател не може да си позволи неквалифицираните му работници да получат по-голямо повишение от квалифицираните, обясняват от БСК и намекват, че средният процент на увеличението може да бъде и по-голям. Това повишение ще компенсира напълно загубите на по-нископлатените работници от въвеждането на плоския данък, коментират работодателите.

Праговете определят най-ниската заплата, върху която се плащат осигуровки. Те са различни в зависимост от бранша и позицията на работника във фирмата. В много от случаите съвпадат с реалната заплата. Всеки от праговете се е вдигнал с най-малко 30 лева. В бранш "Пътно строителство" пък вдигането е 200 лева, обяви зам.-шефът на БСК Дикран Тебеян преди дни. Досега най-големият скок на праговете бе 12,7% през миналата година. Ако към договорените вече числа се прибави и увеличението от 180 на 220 лева на минималната заплата, общият процент става 26,1%, пресмятат работодателите. Според тях само от договорените минимални осигурителни прагове постъпленията в държавното обществено осигуряване ще нараснат с 391 млн. лева. С 86,4 млн. лева пък щели да се увеличат парите на здравната каса.

Енергийните разпределители очакват студена зима", съобщава Новинар"

Прогнозираната студена зима и очакванията за високо потребление на ток в бита хвърли електроразпределенията в трескава подготовка на съоръженията. Енергийният регулатор заплаши със санкции при некачествено снабдяване с енергия и чести спирания на тока. ЕВН България, която обслужва Южна България, обяви, че е инспектирала 22 280 км кабелни и въздушни линии средно напрежение, 25 744 км ниско напрежение и 15 813 трафопоста и е направила просеки около 511 км електропроводи.

Тази зима компанията ще използва нов метод за отстраняване на лед от жиците и вече монтира дистанционни щанги между проводниците, за да не се допират при буря и силен вятър. Нова система ще управлява от разстояние съоръженията и при авария ще изключва само повредения участък, без да се спира токът на цели селища.

Компютърна система ще пази музеите от иманяри", информира Монитор"

Национална компютърна система, която ще свързва регионалните музеи у нас, ще пази експонатите в галериите. Това съобщи вчера директорът на Националния център за музеи и галерии към Министерството на културата Руско Русев, цитиран от "Фокус". Софтуерът и музейната мрежа ще бъдат изградени до 2-3 години, но самата дигитализация вероятно ще отнеме десетина години.

Целта е да бъдат дигитализирани не само фондовете, но и историческите обекти и така да се спрат набезите на иманяри, обясни Русев и добави, че ІТ системата ще предотврати изнасянето на музейни експонати извън страната.

По този начин ще се спре и практиката на връщане на предметите на иманярите, както става сега, допълни Русев и обясни, че в момента музеите не могат да докажат собствеността си върху експонатите.

Експерти: при инфлация инвестирайте в акции", съветва Днвеник"

Най-добрата защита за личните финанси при висока инфлация като отчетената в България през юли и август са инвестициите в акции, взаимни фондове или имоти, съветват експерти за управлението на парите в условията на покачващи се цени. Тяхната препоръка е да се избягват финансовите продукти, които носят фиксирана лихва, като банковите депозити например.

Ценните книжа, които исторически най-добре пазят от инфлация, са акциите, затова те трябва да присъстват като неин отговор в портфейла на едно домакинство, обясни Любомир Христов, изпълнителен директор на Централния депозитар и основател на Българския институт на сертифицирани финансови консултанти. Няма по-добра защита от тази чрез акциите за периоди от 7-10 години, добави той.

Дългосрочно точно тези ценни книжа са най-доходното вложение, коментират и други специалисти. Исторически почти винаги инфлацията е изяждала парите по депозитите и в същото време е показвала, че инвестициите в книжа, в частност взаимни фондове, и в други алтернативи форми като имоти запазват и увеличават стойността на парите, каза и Даниел Ганев, изпълнителен директор на управляващо дружество "Карол капитал мениджмънт".

Българските потребители - пасивни и неинформирани", пише Новинар"

Голяма част от потребителите в България са пасивни и не си търсят правата, заяви Меглена Кунева, европейски комисар по защита на потребителите. Голяма част от тях не били информирани и къде да занесат за изследване хранителни продукти или лекарства при съмнения, че продуктите са некачествени. Кунева призова големите вериги магазини да финансират изграждането на лаборатории, в които стоката да се проверява на място.

Нова брошура, която ще съветва потребителите на какво да обърнат внимание и ще обяснява правата им при покупка на електрически уреди, врати и прозорци, ще бъде представена днес от комисията за защита на потребителите. В нея клиентите ще бъдат запознати на какво да обърнат внимание при покупка на врати или прозорци, за да постигнат по-малка загуба на топлина през зимата, добра шумоизолация, каква е степента на устойчивост при евентуален пожар и др. От контролния орган обясниха, че доста от рекламациите на такива стоки били свързани с разминаване на предварителните очаквания заради липсата на достатъчно информираност на потребителите.

Според Кунева Европейският съюз трябва да започне да работи съвместно със САЩ срещу некачествените китайски стоки. Това било нужно, защото забранените от американците стоки се изпращали отново на европейския пазар. Тя призова българите да не се отказват напълно от китайските стоки, защото те са евтини и в доста от случаите - качествени. Нужен бил контрол, и то най-вече върху детските играчки, които съдържали дребни елементи, опасни за малчуганите. По думите й в САЩ вече има 4 смъртни случая на деца заради поглъщане на магнитчета от играчки.

3000 се оплакали за омбудсмана за година", научаваме от Дума"

Връзката между законност и добро управление е една от най-актуалните теми и за българското общество. Това каза председателят на НС Георги Пирински в приветствието си пред участниците в двудневната международна конференция "Омбудсманът, законността и доброто управление".

Форумът се осъществява по инициатива на българския омбудсман и в него участват обществени защитници от повече от 20 европейски страни, както и обмудсманът на ЕС Никифорос Диамандурос. Външният министър Ивайло Калфин също приветства участниците в конференцията.

Пирински съобщи, че повече от 3000 молби на граждани са постъпили при омбудсмана за една година. От своя страна Гиньо Ганев посочи, че омбудсманът трябва да се застъпва не само при индивидуални случаи, а когато се констатират практики, които застрашават правата на хората, да реагира по собствена инициатива, както и да се самосезира.

От 2009 г. ще можем да пушим само вкъщи", съобщава Новинар"

Пълната забрана на пушенето на общствените места ще бъде въведена най-рано през 2009 г. Това съобщи вчера д-р Маша Гаврилова, която е началник "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването. Тя присъства на откриването на официалната кампания на Европейската комисия "HELP - за живот без тютюн".

Според програмата се предвижда през гратисния период да се продължи да се обяснява на хората колко е вреден цигареният дим, а и да се даде една година време на ресторантьорите и собствениците на дискотеки да приспособят сградите си към новите изисквания. Това в действителност означава, че активните пушачи ще могат да си запалят цигара само ако са си вкъщи, обясниха от здравното ведомство.

От Министерство на здравеопазването дори са решили в близките месеци да съберат представители на ресторантьорския бранш и да им предложат да се отворят едно или две заведения, където да не се допускат пушачи. Най-високата глоба за пушене на забранено за това място е 10 000 лв., която обаче досега не е съставяна.
Според статистиката над 55% от българите пушат, а останалите 45% се "опушват" от тях. Над 80% от децата пък са опитвали цигари.

Наскоро Великобритания въведе абсолютна забрана за пушене на обществени места. В Ирландия например глобата за пушене на обществено място е 3000 евро. Според статистиката всяка година пасивното тютюнопушене убива близо 80 000 дущши в Европейския съюз.

Лекарствата отново са заложник", алармира Дневник" 

Има реална опасност лекарствата, за които плаща здравната каса, да не се обновят с нови, по-модерни медикаменти, ако Българският лекарски съюз продължи да проваля договарянето им. То започна на 13 септември в сградата на Националната здравноосигурителна каса, но представителите на съсловната организация не се явиха на заседанията на комисията на 15 и 17 септември и така блокираха преговорите. До затварянето на броя от съюза не обясниха какви са причините за бойкота. От здравната каса казаха, че ще сезират Министерския съвет за проблема.

Според Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е длъжна всяка година да обявява процедура за договаряне на лекарствата, които плаща напълно или частично. Това се налага и заради новия позитивен лекарствен списък, който влезе в сила през 2007 г. Касата има право да покрива само препарати, които са в списъка. В понеделник комисията по договаряне трябваше да гледа документите на фирмите производители и вносители на медикаменти.

Комисията е независим орган и се състои от 20 членове, седем от които са представители на БЛС, а останалите са от здравната каса. За да има кворум, е необходимо присъствието на 15 души. Според председателят й Сезяр Февзи двама от квотата на лекарския съюз вчера са се появили в сградата на НЗОК, но са отказали да влязат в залата. Те са поискали да изнесат протоколите от предишните заседания на комисията от 13 и 14 септември, на които са присъствали представители на съюза, но са отказали да ги подпишат. По думите на Февзи това не е разрешено, след като няма техни подписи върху документите. От лекарския съюз оспорват отказа и с него аргументират неучастието си в договарянето. Така работата на комисията е блокирана.

НЗОК смята да сезира правителството и парламентарната здравна комисия за проблема. Според тях е необходим орган, който да контролира работата на комисията.

През първите два дни - на 13 и 14 септември, в договарянето участваха 40 кандидата от общо 110 фармацевтични фирми, които са подали документи. На 15 септември трябваше да бъдат проверени документите на компаниите "Евофарма"; "Торекс Киези фарма", "Глаксо Смит Клайн","Глаксо груп лимитид", "Смит Клайн Бичъм Пи Ел Си"; ЮСБ/"Шварц фарма", "Зентива", "Прага Хлоховец"; "Гален фарма", "Феник медика", но това не се случи. Вчера представителите на същите фирми отново чакаха с часове пред здравната каса. Според изпълнителния директор на Асоциацията на научноизследователските фирми Деян Денев ситуацията е доста притеснителна.

В момента здравната каса покрива 882 лекарства, 142 от които са напълно платени. Това договаряне дава възможност да бъде увеличен броят на медикаментите, които ще се плащат от институцията. През 2006 г. за лекарства, медицински изделия и диетични храни са изразходвани 270 млн. лв. За тази година в бюджета са предвидени 282 млн. лв.

До 2500 евро ще стига квадратът в новото селище за богаташи", пише Стандарт"

Имение с водопади и палми за богаташи ще строят в Бяла догодина. Инвеститор е една от най-престижните вериги за недвижими имоти - американската "Ремакс" (RE/MAX), която е вече с представителство в България. Вилното селище няма да има аналог на Балканите, освен известна прилика по лукс с прочутото "Данай бийч" в гръцкия курорт Халкидики, посочи ръководителят на проекта арх. Атанас Паунов. Неговият екип работи заедно с виенски архитекти. Категоризацията на имението да е 6 плюс 1 звезди, било решението на последната инвеститорска среща в Мадрид.

На първия етап строителството ще се шири върху 52 декара в землището на село Самотино между Шкорпиловци и Черни нос. Теренът е на първа линия на морето, сред млада дъбова гора. Вилите ще бъдат едноетажни - всяка с градинка, собствен басейн с термални води. Кокетните къщи ще бъдат разположени сред екзотични палми, водопади и ручеи. Всяка стая и помещение във вилите ще са с панорамна гледка към морето.

Ще бъдат изградени модерни СПА-центрове и заведения за развлечение. Една от атракциите е ресторант като летяща гондола, на която се събират последните слънчеви лъчи при залез. Планираната инвестиция е в размер на 35-40 млн. евро. Селището може да бъде продадено само на един купувач или пък на различни, на парче. Новите собственици може да броят и от 2500 евро нагоре за кв. метър, научи "Стандарт". За първи път те ще могат да си купят и идеална част от земята, върху която са луксозните къщи. Ще има фирма за целогодишно поддържане на имението и специално обучен персонал.