Всичко е готово за атомната енергия. Имаме хора, технология, средства. На разположение сме на правителството и сме готови за старт", каза в интервю за вестник „Кориере дела сера" Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на италианския енергиен гигант Енел, цитиран от изданието ProntoSofia. 

„В Италия изживяваме един особен парадокс - водим се за антиядрена страна, но 15 % от енергията, която консумираме, идва от френски, швейцарски и словенски ядрени централи. Ако превърнем в по-уравновесена продукцията ни, включвайки и по-големи квоти от чисти въглища, сметките на италианските семейства и фирми могат да намалеят с 20-25 %, достигайки тези на другите силно развити страни", твърди Конти.

Според шефа на Енел правителството в момента работи по закона за атомната енергия.

„Ние можем да стартираме с първата централа веднага, за да успее да влезе в пълен режим на работа в рамките на 7-8 години с инвестиция от 3,5-4 милиарда евро".

Въпреки високата начална цена, общите разходи за производството на енергия са доста по-ниски, или около 50 евро на мегаватчас, докато тези за енергията, добивана чрез газ, са около 100, допълва Конти.

Главният изпълнителен директор казва, че Енел иска да расте и в сферата на геотермичната енергия. Според Конти компания, включваща всички дейности на Енел , свързани с възобновяемите източници на енергия в Италия и чужбина, ще бъде създадена до края на годината. Тя ще се нарича Greenpower. Съществува хипотеза  40 % от капитала й да се котира на борсата през 2009.

Неотдавна италианското правителство съобщи, че страната ще възстанови своята ядрена програма, от която страната се отказа преди 20 години. След катастрофата в Чернобил, италианците чрез референдум се отказаха от ядрена енергия. Сега правителството на Берлускони иска да възстанови ядрените енергийни мощности на страната.