На годишна конференция пред ръководителите на дипломатическите представителства в страната ни, министър-председателят Сергей Станишев отбеляза като най-големи успехи на българската дипломацията пълноправното членство в ЕС от 1 януари 2007 г. и благополучното завръщане на българските медици от Либия, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Станишев изтъкна, че именно членството в ЕС ни поставя в качествено нов етап на развитие на цялото общество и на държавата.

Министър-председателят Сергей Станишев подчерта, че членството ни в ЕС дава и нови възможности за развитие на двустранните отношения с трети страни като напр. в региона, където България се утвърждава като държава с още по-голяма тежест от преди.

Важни са отговорностите ни в района на Югоизточна Европа и Черноморския басейн - нашите европейски партньори разчитат на българската експертиза и позиция и ние сме фактор за формирането на европейската политика в региона. Работихме по въпроса за статута на Косово, български предложения и идеи залегнаха в европейската политика в Черноморския регион и т.н.

Според премиера трябва да се положат повече усилия и за активизирането на политиката ни по отношение на двустранните връзки с държавите извън Европа.

За пример той даде миналогодишната си визита в Китай и Виетнам и предстоящото правителствено посещение в Индия. Тези двустранните контакти трябва да се развиват на всички нива- икономически, политически, образователни, културни и т.н., допълни той.

Освен отличните политически отношения със САЩ се подобряват и икономическите контакти и бързо се увеличава обемът на американските инвестиции у нас през последната година.

Същевременно успяваме да активизираме на нова, прагматична основа и отношенията си с Руската федерация.

Те са доброжелателни и конструктивни и ни позволяват да придвижваме напред идеи и проекти, които са от национален интерес като споразумението с Газпром до 2030 г., подписването на споразумението за Бургас-Алекандруполис, реализацията на проекта Белене и др.