Недоброто качество на административния капацитет, сравнително слабите органи за одитен контрол, както и недостатъчната осигуреност с информационни системи - тези основни слабости на България при усвояване на средствата от еврофондовете открои комисарят по регионална политика Данута Хюбнер, предаде БГНЕС.

Данута Хюбнер изтъкна, че комисията е доволна от решенията взети от вицепремиера Миглена Плугчиева, но подчерта, че България трябва да представи проекти с високо качество за финансиране от ЕС.

Комисар Хюбнер наблегна на това, че Еврокомисията все още очаква плана за действие на българското правителство по блокираните на 23 юли т.г. проекти. Тя припомни, че крайният срок за представяне на плана е 23 ноември, след това комисията ще изпрати свои одитори в България, за да се запознаят на място с направеното.

Едва след тяхната оценка ще бъде взето решение дали Еврокомисията ще отблокира средствата за проекти като: Автомагистрала „Люлин" и рехабилитацията на пътищата, финансирани по пред присъединителната програма ИСПА.

Ще проверим дали системата в България е чиста", каза Данута Хюбнер. Тя допълни, че Еврокомисията в момента очаква резултатите от втория одит на KPMG, с които резултати също ще се съобрази при взимане на окончателното решение.

Ще подновим плащанията или ще направим собствени корекции, след като нашите одитори приключат работата си в България", изтъкна Данута Хюбнер.