Американската DuPont и датската Danisco съобщиха, че създават глобална компания, която ще произвежда етанол от целулоза, предаде AFP. Биогоривото ще се прави от не - хранителни суровини. Дюпон и Genencor, поделение на Danisco, създават смесено предприятие с 50 на 50 участие, което ще разработи и предложи на пазара „водещо и икономично технологично решение" за производство на етанол от ново поколение.

Партньорите оценяват глобалния пазар на етанола от целулоза (влакнестият материал на растенията) на 75 милиарда долара.

За разлика от етанола, произвеждан от царевица, етанол от целулоза все още не се предлага в търговската мрежа. Той може да бъде смесен с бензин и така се получава евтино транспортно гориво, което причинява по-малко емисии парникови газове по сравнение с бензина.

„Цените на храните и бензина се покачват с двуцифрени стойности и има императив за устойчиви технологии за биогорива. Съвместното начинание се е насочило към този проблем" - обяснява шефът и председател на Дюпон Чарлз Холидей.

Първоначалната инвестиция от $140 милиона за три години ще се насочи към оползотворяване на царевичните стъбла, останали след жътва. Ще се използват и сухите отпадъци от захарна тръстика след рафинирането на захарта. В бъдеще интерес могат да съставят пшеничената слама, най-различни енергийни култури и други източници на биомаса.

Новата компания ще бъде кръстена DuPont Danisco Cellulosic Ethanol. Първата й пилотна фабрика ще заработи в САЩ още през 2009 г., а демонстративен завод, но с комерсиален мащаб, ще бъде отворен в рамките на следващите три години.

Новата компания може да продаде лицензите на технологията си директно на производителите на етанол в САЩ и другаде по света.

Двете компании, които са дългогодишни партньори, се надяват да могат да изкарат на пазара промишлени количества етанол от целулоза до 2012 г.

Енергийното министерство на САЩ приветства опитите на DuPont и Genencor, водеща биотехнологична компания. За това говорят и отпуснатите за правителството $60 млн. субсидии след 2002 година.