Голяма френска строителна компания заяви интерес към летище Стара Загора и декларира, че е готова да инвестира в него значителна сума. За целта тя поиска да влезе като акционер в компанията, която стопанисва обекта - "Летище Стара Загора ЕООД", съобщи старозагорското дружество.

Инвеститорът е заявил, че ще направи пълна рехабилитация на пистата, ще оборудва порта с най-нова техника и ще построи специален VIP терминал. Идеята е след ремонта летището в Стара Загора да приема частни самолети и хеликоптери.

В плана на французите влизат и нови сгради, в които ще се помещава частно училище за пилоти и за подготовка на парашутисти.

Към затвореното преди 11 години летище интерес прояви в началото на годината и корейска компания. Идеята на четвъртият по големина карго оператор в света - държавната корпорация за управление на летищата на Република Корея, беше да се изгради логистичен хъб, който да поеме да поема товарите от азиатските страни към Европейския съюз и обратно. Според информация на Министерството на транспорта възможностите на разположеното върху 6000 дка старозагорско летище проучват още корпорации от Китай, Сингапур и Казахстан.

В момента летището не се използва активно, с изключение на селскостопанска авиация. Няма граждански полети, тъй като оборудването е остаряло.

Първият международен полет от Летище Стара Загора е осъществен през 1975 г. От 2001 г. обаче на него не е кацал голям самолет. Маневрите по пистата му са замразени заради изронената настилка и липсата на навигационна апаратура.