Руската компания „Газпром" води разговори с Либия да закупи всички произведени количества петрол и газ, научаваме от „Файнейшъл Таймс".

Президентът на „Газпром" Алексей  Миллер направи това предложение по време на разговор с либийския лидер Муамар Кадафи в Триполи.

В съобщение след срещата „Газпром" заявява, че „Либия оценила положително предложението на компанията да купува всички бъдещи обеми от газ, петрол и втечнен природен газ.

Предложението приляга на стратегията на „Газпром" за търсене на сигурни източници на доставка отвъд техния руски обхват и в частност такива, които да обвърже с бъдещия износ на газ за Западна Европа.

„Газпром" докато  търси  възможности да повиши доминантната си роля на европейския газов пазар, вече показва ръст на производството. В същото време добивът на горивото  в страни като Обединеното кралство и Холандия намалява.

Либия е член на ОПЕК и произвежда 1,7 милиона барела петрол на ден. Страната получи своя първи лиценз за производство на газ миналата година, за което „Газпром" има принос. BP и ExxonMobil  подпидаха споразумение да търсят газ в африканската страна.

Алексей Миллер е скептичен към идеята за появата на газов ОПЕК, картел от газови производители, които ще си сътрудничат при определянето на цените.

„Газпром", който е монополист при износ на газ от Русия, отвори офис в Алжир, страна , която е един от трите основни доставчици на синьо гориво за Европейския съюз, освен Русия и Норвегия.